Επιστημονικά Νέα

Κάπνισμα: Οι επιζώντες από καρκίνο που καπνίζουν αντιμετωπίζουν συχνά καρδιακό πρόβλημα

Κάπνισμα: Οι επιζώντες από καρκίνο που καπνίζουν αντιμετωπίζουν συχνά καρδιακό πρόβλημα

Κάπνισμα: Η διακοπή του καπνίσματος μετά τη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Η διακοπή του καπνίσματος μετά τη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και του θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Yonsei στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, ανέλυσε δεδομένα από μια κορεατική εθνική βάση δεδομένων για τις απαιτήσεις υγείας και αφορούσε πάνω από 309.000 επιζώντες από καρκίνο, οι οποίοι δεν είχαν βιώσει ποτέ καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κάπνισμα

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες με βάση τις καπνιστικές τους συνήθειες μετά τη διάγνωση του καρκίνου. Οι ομάδες αυτές περιλάμβαναν τους παραμένοντες μη καπνιστές, τους διακόπτες, τους αρχάριους/επανερχόμενους και τους συνεχιζόμενους καπνιστές. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων για κάθε ομάδα κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 5,5 ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τους παραμένοντες μη καπνιστές, οι συνεχιζόμενοι καπνιστές είχαν 86% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο σχετιζόμενο με καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι αρχάριοι/επανερχόμενοι είχαν 51% υψηλότερο κίνδυνο, ενώ οι διακόπτες είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο. Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Η διακοπή του καπνίσματος συνδέθηκε με 36% μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με τη συνέχιση του καπνίσματος.

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και μεταξύ εκείνων που μείωσαν το κάπνισμα κατά τουλάχιστον 50% μετά τη διάγνωση του καρκίνου τους, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων παρέμεινε ο ίδιος με εκείνους που συνέχισαν το κάπνισμα χωρίς μείωση. Αυτό υποδηλώνει ότι η απλή μείωση του καπνίσματος δεν είναι αρκετή και ότι η πλήρης διακοπή του καπνίσματος είναι απαραίτητη για την πλήρη αξιοποίηση των οφελών.

Η μελέτη υπογράμμισε επίσης ότι περίπου 2% των μη καπνιστών άρχισαν ή ξανάρχισαν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση του καρκίνου τους, γεγονός που σχετίζεται με 51% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με το συνεχιζόμενο μη κάπνισμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην απώλεια κινήτρων για έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή στη χρήση του τσιγάρου ως μηχανισμού αντιμετώπισης του άγχους της διάγνωσης του καρκίνου.

Οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία της προώθησης της διακοπής του καπνίσματος μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο, καθώς πάνω από το 40% των ασθενών που κάπνιζαν πριν από τη διάγνωση του καρκίνου συνέχισαν να καπνίζουν και μετά. Τόνισαν ότι οι γνωστοί καρδιαγγειακοί κίνδυνοι του καπνίσματος ισχύουν και για τους επιζώντες του καρκίνου και ότι οι προσπάθειες για την ενθάρρυνση της διακοπής του καπνίσματος θα πρέπει να ενταθούν για να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου που διατρέχουν.

Συμπερασματικά, η διακοπή του καπνίσματος μετά τη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου που σχετίζεται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι ζωτικής σημασίας για τους επιζώντες από καρκίνο να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα και όχι απλώς να μειώσουν το κάπνισμα, καθώς ακόμη και η μερική μείωση δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο μείωσης του κινδύνου. Η προώθηση της διακοπής του καπνίσματος μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο είναι απαραίτητη για τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία και ευημερία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαχειριστείτε το βάρος σας και μειώστε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Συνήθειες ζωής που πρέπει και δεν πρέπει να σταματήσετε για την μείωση του πόνου της περιόδου

Η Σουηδία κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα «χωρίς καπνό» στην Ευρώπη καθώς η καθημερινή χρήση τσιγάρων μειώνεται

Είναι το κάπνισμα καλό ή κακό για την ψυχική υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.