Επιστημονικά Νέα

Ανοσοποιητικό: Εντοπίστηκαν καθοριστικοί παράγοντες ρύθμισης της ανοσοαπόκρισης

Ανοσοποιητικό: Εντοπίστηκαν καθοριστικοί παράγοντες ρύθμισης της ανοσοαπόκρισης

Ανοσοποιητικό: Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα μαθαίνουν περισσότερα για το πώς τα ειδικά ρυθμιστικά Τ κύτταρα μπορούν να επηρεάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και πώς θα μπορούσαν να "χειραγωγηθούν" με σκοπό πιθανές θεραπείες για τροφικές αλλεργίες και αυτοάνοσες ασθένειες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science Immunology, οι ερευνητές εστίασαν στα ρυθμιστικά Τ κύτταρα ή Treg κύτταρα, που ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις στο σώμα και διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα σε τάξη καταπολεμώντας τα παθογόνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται υπερβολικά, οδηγώντας σε αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή ο λύκος, οι τροφικές αλλεργίες ή άλλα προβλήματα. Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τις διαφορές στις ισομορφές που ελέγχουν τα κύτταρα Treg και πώς αυτό επηρεάζει την ανοσοποιητική λειτουργία του σώματος.

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ελέγχει αυτήν την ρυθμιστική ομάδα Τ κυττάρων, η οποία ελέγχει την ανοσολογική απόκριση», δήλωσε ο Baohua Zhou, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Τμήμα Παιδιατρικής Σχολής IU. «Τα κύτταρα Treg μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας για να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να μην ανταποκρίνεται πολύ έντονα ή πολύ αδύναμα».

Το ανθρώπινο γονίδιο FOXP3 παράγει δύο κύριες ισομορφές – μια μακρύτερη και μια πιο κοντή ισομορφή. Οι δύο ισομορφές εκφράζονται φυσικά στον άνθρωπο, αλλά οι διαφορές τους στον έλεγχο του ρυθμιστικού φαινοτύπου και της λειτουργικότητας των Τ κυττάρων παρέμεναν ως τώρα ασαφείς. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι ασθενείς που εκφράζουν μόνο τη βραχύτερη ισομορφή αποτυγχάνουν να διατηρήσουν την αυτοανοχή τους και αναπτύσουν ζητήματα όπως η ανοσοανεπάρκεια, η πολυενδοκρινοπάθεια και το σύνδρομο IPEX. Αποκάλυψαν διαφορετικές λειτουργίες των ισομορφών FOXP3 για τη ρύθμιση των κυττάρων Treg και της ομοιόστασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Τώρα που γνωρίζουμε τις διαφορετικές λειτουργίες των ισομορφών, ελπίζουμε να μελετήσουμε πώς να τις αλλάξουμε, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για αυτοάνοσες ασθένειες και αλλεργίες», είπε ο Zhou. “Θα μπορούσαμε επίσης να τις χειριστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι το σώμα δεν θα ανταποκρίνεται ακατάλληλα σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Εάν τα κύτταρα Treg καταστέλλουν την αντικαρκινική απόκριση, μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό;”, κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Νέο εύρημα βελτιώνει τα αποτελέσματα της ανοσοθεραπείας

Πώς οι όγκοι κάνουν τα ανοσοκύτταρα να δουλεύουν υπέρ τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε εξετάσεις αίματος;

Εξετάσεις αίματος: Είναι σημαντικό να συζητήσετε τις ατομικές σας ανάγκες και ανησυχίες υγείας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να καθορίσετε την καταλληλότερη συχνότητα αιματολογικών εξετάσεων για εσάς.

SARS-CoV-2: Επίμονα ψευδώς θετικά rapid test μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσο νόσημα - Μελέτη

η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρολοίμωξη ορισμός: Τα κρούσματα ουρολοίμωξης (ουρολοίμωξη) αυξάνονται. Δυστυχώς, τυχαίνει να είναι ένα από τα πολλά ζητήματα υγείας για τα οποία δεν μιλάμε όλοι – είτε από αμηχανία είτε από ντροπαλότητα.