ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανοσοποιητικό καρκίνος: Πώς οι όγκοι κάνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να δουλεύουν υπέρ τους

Ανοσοποιητικό καρκίνος: Πώς οι όγκοι κάνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να δουλεύουν υπέρ τους

Ανοσοποιητικό καρκίνος: Eρευνητές από το Cedars-Sinai Cancer ανακάλυψαν ότι οι καρκινικοί όγκοι που ονομάζονται σαρκώματα μαλακών ιστών παράγουν μια πρωτεΐνη που αλλάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, μετατρέποντάς τα από μαχητές του όγκου σε συστήματα προαγωγής του. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Cell Reports, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτιωμένες θεραπείες για τα σαρκώματα μαλακών μορίων.

Οι ερευνητές εστίασαν στο μικροπεριβάλλον του όγκου – ένα οικοσύστημα αιμοφόρων αγγείων και άλλων κυττάρων που στρατολογούνται από όγκους για να τους εφοδιάσουν με θρεπτικά συστατικά και να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν. «Οι όγκοι στρατολογούν επίσης κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε η Jlenia Guarnerio, Ph.D., ερευνήτρια με το Cedars-Sinai Cancer, επίκουρη καθηγήτρια Radiation Oncology and Biomedical Sciences και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης. «Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα, αλλά διαπιστώσαμε ότι τα καρκινικά κύτταρα εκκρίνουν μια πρωτεΐνη που αλλάζει τη βιολογία τους, οπότε αντί να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα κάνουν στην πραγματικότητα το αντίθετο». Το σάρκωμα μαλακών ιστών είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που σχηματίζεται στους μύες, το λίπος, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα, τους τένοντες και την επένδυση των αρθρώσεων. Εμφανίζεται συχνότερα στα χέρια, τα πόδια και την κοιλιά και σκοτώνει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Συγκρίνοντας δείγματα μιας ποικιλίας σαρκωμάτων μαλακών ιστών σε ανθρώπους και ποντίκια εργαστηρίου, η Guarnerio και η ομάδα της παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους όγκους έχουν μια πληθώρα ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μυελοειδή κύτταρα στο μικροπεριβάλλον τους. «Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των κυττάρων του ανοσοποιητικού ήταν μυελοειδή κύτταρα και σκεφτήκαμε ότι αφού προφανώς δεν σκότωναν τα καρκινικά κύτταρα, πρέπει να κάνουν κάτι για να προωθούν την ανάπτυξη του όγκου», δήλωσε ο Stephen Shiao, MD, Ph. .D., διευθυντής τμήματος του Τομέα Ακτινοβιολογίας, συνεπικεφαλής του Προγράμματος Μεταφραστικής Ογκολογίας και συγγραφέας της μελέτης. «Και πράγματι, η ανάλυσή μας σε δείγματα όγκου έδειξε ότι πολλά από τα μυελοειδή κύτταρα είχαν υιοθετήσει μια λειτουργία που προάγει τον όγκο».

Για να ανακαλύψουν τι προκαλούσε αυτή την αλλαγή, οι ερευνητές εξέτασαν τις πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τα καρκινικά κύτταρα και τους υποδοχείς στην επιφάνεια των μυελοειδών κυττάρων – τα στοιχεία που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να επικοινωνήσουν. «Εξετάσαμε τη διαφωνία μεταξύ αυτών των δύο πληθυσμών κυττάρων», είπε η Guarnerio. «Βρήκαμε ότι τα καρκινικά κύτταρα εξέφρασαν υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ανασταλτικός παράγοντας μετανάστευσης μακροφάγων [MIF] και ότι τα μυελοειδή κύτταρα είχαν υποδοχείς για να αισθάνονται τις πρωτεΐνες MIF. Αυτό τα κάνει να αλλάζουν τη βιολογία τους και να προωθούν, αντί να εμποδίζουν, την ανάπτυξη του όγκου .” Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων θεραπειών κατά του σαρκώματος των μαλακών μορίων. Ένα φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να εκφράζουν MIF θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε συνδυασμό με υπάρχουσες θεραπείες, για παράδειγμα, για να διαπιστωθεί εάν βελτιώνει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Οι επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της φλεγμονής

Ανακαλύφθηκε γονίδιο κλειδί για την θεραπεία ανοσοανεπάρκειας & αυτοάνοσων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.