Αιματολογία

Λίγο κρασί λειτουργεί ευεργετικά στους διαβητικούς

Λίγο κρασί λειτουργεί ευεργετικά στους διαβητικούς
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ασφαλές και μπορεί να έχει ευεργετικοί δράση σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι άνθρωποι που ακολούθησαν μια υγιεινή διατροφή και έπιναν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο δείπνο τους για δύο έτη φάνηκε να έχουν καλύτερη HDL ή «καλή» χοληστερόλη και άλλα καλά στοιχεία που […]

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ασφαλές και μπορεί να έχει ευεργετικοί δράση σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι άνθρωποι που ακολούθησαν μια υγιεινή διατροφή και έπιναν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο δείπνο τους για δύο έτη φάνηκε να έχουν καλύτερη HDL ή «καλή» χοληστερόλη και άλλα καλά στοιχεία που αφορούν την υγεία από ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα αλλά αντί για κρασί, έπιναν μεταλλικό νερό.

Ωστόσο «το τι σημαίνουν σημαίνουν στην πραγματικότητα τα ευρήματα για τους μεμονωμένους ασθενείς πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή, και με προσεκτική ιατρική παρακολούθηση», είπε Iris Shai, βασική συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστημίου Ben-Gurion της Νεγκέβ στο Μπερ Σεβά του Ισραήλ.

Οι κίνδυνοι και τα οφέλη από την κατανάλωση οινοπνεύματος μεταξύ των ατόμων με διαβήτη είναι αμφιλεγόμενα, όπως επισημαίνουν η Shai και οι συνεργάτες της στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Ενώ οι μελέτες δείχνουν πιθανά οφέλη για την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, είτε στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είτε σε υγιή άτομα, είναι αμφίβολο αν οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν στους ασθενείς με διαβήτη να πίνουν.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 224 ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ηλικιών 40 έως 75, οι οποίοι έπιναν είτε 150 χιλιοστόλιτρα (περίπου 5 ουγγιές) μεταλλικό νερό ή κρασί λευκό ή κόκκινο κρασί με το δείπνο τους για δύο χρόνια.

Οι συμμετέχοντες προηγουμένως δεν έπιναν αλκοόλ. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση σε φυτικής προέλευσης τροφές, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηρούς καρπούς, και έχει ως βασική προϋπόθεση την αντικατάσταση του βουτύρου με υγιή λίπη.

Συνολικά, το 87 τοις εκατό ολοκλήρωσαν τη μελέτη, με το 80 τοις εκατό να καταναλώνει τη ημερήσια δόση κρασιού.

Στο τέλος της μελέτης, τα άτομα που έπιναν κόκκινο κρασί με το γεύμα σημείωσαν = αυξημένη την «καλή» HDL-χοληστερόλη τους, η οποία βοηθά ώστε να απομακρύνεται η LDL ή «κακή» χοληστερόλη από τις αρτηρίες. Επίσης μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, όπως υποδεικνύεται από μια χαμηλότερη αναλογία ολικής χοληστερόλης προς HDL χοληστερόλη.