Διατροφή

Υστερούν διατροφικά τα κατεψυγμένα λαχανικά έναντι των νωπών;

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
  Πολλοί αναρωτιούνται αν τα κατεψυγμένα λαχανικά που χρησιμοποιούμε είτε σε μία σαλάτα είτε στο μαγείρεμα είτε σε ένα λαδερό είναι υγιεινά και διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα κατεψυγμένα λαχανικά υπερτερούν στην πλειονότητά τους σε περιεκτικότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με δείγματα νωπών λαχανικών, αν τα τελευταία μαζεύτηκαν δύο ή […]

 

Πολλοί αναρωτιούνται αν τα κατεψυγμένα λαχανικά που χρησιμοποιούμε είτε σε μία σαλάτα είτε στο μαγείρεμα είτε σε ένα λαδερό είναι υγιεινά και διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα κατεψυγμένα λαχανικά υπερτερούν στην πλειονότητά τους σε περιεκτικότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με δείγματα νωπών λαχανικών, αν τα τελευταία μαζεύτηκαν δύο ή και περισσότερες ημέρες πριν τη διάθεσή τους στην αγορά. Αυτό συμβαίνει γιατί η αποικοδόμηση της βιταμίνης C ξεκινάει αμέσως μετά την κοπή των λαχανικών. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν υστερούν διατροφικά σε σχέση με τα νωπά μετά τη συγκομιδή τους, με την προϋπόθεση ότι όλες οι διαδικασίες συγκομιδής, επεξεργασίας, ψύξης και συντήρησης υπό κατάψυξη έχουν γίνει σωστά.

Περιέχουν συντηρητικά;

Η παραγωγή των κατεψυγμένων λαχανικών έχει να κάνει με μια ολόκληρη διαδικασία επεξεργασίας, που ελέγχεται αυστηρά ώστε να διατηρείται η ποιότητα και η διατροφική αξία του τελικού προϊόντος και μέσα στην οποία περιλαμβάνονται το ζεμάτισμα και η κατάψυξη των λαχανικών.

Πώς όμως διατηρούν το χρώμα, τη γεύση και τα συστατικά τους;

Η κατάψυξη είναι μια φυσική και ήπια μέθοδος συντήρησης που δεν αλλοιώνει τη γεύση τους, αρκεί τα λαχανικά να συντηρηθούν σωστά, ώστε να μη διακοπεί η ψυκτική αλυσίδα σε όλα τα στάδια της διαχείρισης και διανομής των κατεψυγμένων προϊόντων (να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία τους).