Διατροφή

Βόμβες υγείας τα καρύδια!

Βόμβες υγείας τα καρύδια!
Τα καρύδια θεωρούνται από τους πιο ωφέλιμους ξηρούς καρπούς με σχεδόν τις διπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών από άλλους, ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι επιδρά θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό στα αρκετά εξής: Μειώνουν την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη στο αίμα Περιορίζουν τον κίνδυνο εμφραγμάτων Επιβραδύνουν και περιορίζουν την απώλεια οστικής μάζας Μειώνουν τον κίνδυνο […]

Τα καρύδια θεωρούνται από τους πιο ωφέλιμους ξηρούς καρπούς με σχεδόν τις διπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών από άλλους, ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι επιδρά θετικά στον ανθρώπινο οργανισμό στα αρκετά εξής:

  1. Μειώνουν την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη στο αίμα
  2. Περιορίζουν τον κίνδυνο εμφραγμάτων
  3. Επιβραδύνουν και περιορίζουν την απώλεια οστικής μάζας
  4. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων

Και όλα αυτά διότι τα καρύδια περιέχουν άφθονα θρεπτικά στοιχεία, με ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα αυτά είναι:

  1. Μελατονίνη
  2. Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
  3. Φυτικές ίνες
  4. Βιταμίνες Β 
  5. Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις: Φαινόλες, βιταμίνη Ε ως γάμμα τοκοφερόλη, φλαβονοειδή, τανίνες και άλλες. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχουν τα καρύδια είναι από τις ισχυρότερες που υπάρχουν
  6. Φυτικές στερόλες
  7. Μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, φωσφόρο, κάλιο.

Στο πλαίσιο μιας παλαιότερης έρευνας, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σκράντον της Πενσιλβάνια εξέτασαν την περιεκτικότητα διαφόρων ειδών ξηρών καρπών με κέλυφος σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα καρύδια κατατάσσονται πάνω από τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια πεκάν και τους άλλους ξηρούς καρπούς, καθώς περιέχουν διπλάσιο επίπεδο αντιοξειδωτικών πολυφαινολών, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και προκαλούν ασθένειες.