Διατροφή

Τι να επιλέξω βασιλόπιτα κέικ ή βασιλόπιτα τσουρέκι;

Τι να επιλέξω βασιλόπιτα κέικ ή βασιλόπιτα τσουρέκι;
  Στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι που βρίσκεται προ των πυλών τίθεται το δίλημμα εάν θα διατροφικά είναι καλύτερη η “Βασιλόπιτα τύπου κέικ ή βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι;” Ποια είναι η διατροφική τους αξία και ποιες οι θερμίδες;  Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελίνα Ασημακοπούλου -Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής Γ. Γραμματέας Ελληνικής […]

 

Στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι που βρίσκεται προ των πυλών τίθεται το δίλημμα εάν θα διατροφικά είναι καλύτερη η “Βασιλόπιτα τύπου κέικ ή βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι;” Ποια είναι η διατροφική τους αξία και ποιες οι θερμίδες; 

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Ελίνα Ασημακοπούλου -Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.).

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ τύπου ΚΕΪΚ
Ενέργεια: 350Kcal
Ολικά λιπαρά: 18γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 9γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά: 6γρ
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ
Χοληστερόλη: 78
Νάτριο: 308mg

 

Καλή Πηγή Ασβεστίου: Τόσο το γάλα όσο και τα αμύγδαλα τα οποία περιέχει είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου, στοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών και ιδιαίτερα σημαντικό για τη σύσπαση των μυών και την πήξη του αίματος

Πλούσια σε πρωτεΐνες: Η βασιλόπιτα τύπου κέικ περιέχει αρκετά αυγά. Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες παρέχουν ενέργεια και βοηθούν στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των μυών
Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά: Η μεγάλη ποσότητα βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της αυξάνει κατά πολύ την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων της βασιλόπιτας- κέικ. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Ενέργεια: 255 Kcal 
Ολικά λιπαρά: 12γρ
Κορεσμένα λιπαρά: 4γρ
Μονοακόρεστα λιπαρά: 5γρ
Πολυακόρεστα λιπαρά: 3γρ
Χοληστερόλη: 65
Νάτριο: 105mg

 

Καλή Πηγή Αντιοξειδωτικών: Η βασιλόπιτα τσουρέκι περιέχει μαστίχα καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών

Σχετικά χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά: Λόγω του ότι περιέχει μικρότερη ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης, η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα βασιλόπιτας κέικ. Επίσης, τόσο τα ολικά όσο και τα κορεσμένα λιπαρά της είναι χαμηλότερα από αυτά της βασιλόπιτας κέικ
Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Το νάτριο, βασικό συστατικό του αλατιού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει συνήθως τη μισή ποσότητα αλατιού από τη βασιλόπιτα κέικ

Περιέχει μαχλέπι & μαστίχα: Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

Κοιτάζοντας τα παραπάνω στοιχεία κανείς στο συμπέρασμα πως η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι είναι περισσότερο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας από την βασιλόπιτα τύπου κέικ, αφού συνδυάζει την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης με χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, νατρίου και λιπαρών.