Διατροφή

Ταχίνι: Από τι φτιάχνεται το ταχίνι και γιατί έχει διατροφική αξία;

Ταχίνι: Από τι φτιάχνεται το ταχίνι και γιατί έχει διατροφική αξία;
Ταχίνι: Οι σπόροι σουσαμιού που αποτελούν το ταχίνι μπορεί να είναι μικροί, αλλά είναι μια στερεή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμινών Β1 και Β2.

Αν σας αρέσει το χούμους, τότε μάλλον είστε λάτρης του ταχινιού. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά του αλειμμένου με θρεπτικά συστατικά. Τι είναι όμως, ακριβώς; Το ταχίνι είναι φρυγανισμένο σουσάμι αλεσμένο σε πάστα. Οι σπόροι μουλιάζονται σε νερό, στη συνέχεια συνθλίβονται και ξεφλουδίζονται για να βγάλουν το «παλτό» ή τον πυρήνα. Οι πυρήνες επιπλέουν στην κορυφή και βγαίνουν έξω. Ό,τι απομένει είναι φρυγανισμένο και εμποτισμένο ξανά σε αλμυρό νερό πριν κοπεί σε πάστα. Έχει μια παχιά, λιπαρή και λεία υφή παρόμοια με το φυσικό φυστικοβούτυρο.

Τι είναι το Ταχίνι;

Το ταχίνι είναι ένα κοινό συστατικό στη μαγειρική της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αναμειγνύεται σε ντιπ όπως το χούμους και το baba ghanoush (μελιτζάνα και ταχίνι). Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε ψάρια, κρέας ή λαχανικά. Και μπορείτε να το κάνετε dressing σαλάτας με άλλα συστατικά όπως μηλόξυδο, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και καρυκεύματα.

Τι γεύση έχει το ταχίνι;

Το ταχίνι, που σε ορισμένες χώρες αποκαλείται και «ταχίνα», μπορεί να μοιάζει λίγο με φυστικοβούτυρο, αλλά δεν έχει γεύση. Το ταχίνι δεν είναι γλυκό όπως τα περισσότερα βούτυρα ξηρών καρπών και η γεύση του ξηρού καρπού είναι δυνατή και γήινη και μπορεί να είναι λίγο πικρή. Εάν η πικρία είναι πραγματικά έντονη, όμως, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η παρτίδα είναι παλιά ή έχει λήξει.

Διατροφικό προφίλ για μια μερίδα ταχίνι

Το ταχίνι είναι αρκετά χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αρκετές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Μία κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) έχει:

Θερμίδες: 89
Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
Λίπος: 8 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Χαλκός: 27% της ημερήσιας αξίας σας
Σελήνιο: 9% της ημερήσιας αξίας σας
Φώσφορος: 9% της ημερήσιας αξίας σας
Σίδηρος: 7% της ημερήσιας αξίας σας
Ψευδάργυρος: 6% της ημερήσιας αξίας σας
Ασβέστιο: 5% της ημερήσιας αξίας σας

Οι σπόροι σουσαμιού που αποτελούν το ταχίνι μπορεί να είναι μικροί, αλλά είναι μια στερεή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών και βιταμινών Β1 και Β2.

Οφέλη για την υγεία του ταχινιού

Όταν σκέφτεστε τον χαλκό, οι πένες μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Αλλά αυτό το ιχνοστοιχείο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα σας και το ταχίνι έχει άφθονο. Ο χαλκός βοηθά το σώμα σας:

  • να απορροφήσει το σίδηρο
  • να ελέγξει την αρτηριακή πίεση
  • να δημιουργήσει θρόμβους αίματος
  • στην πρόληψη της αναιμίας

Το ταχίνι έχει και σελήνιο. Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Μελέτες δείχνουν ότι η σησαμόλη, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο σησαμέλαιο και στο σησαμέλαιο, έχει αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιγηραντικά οφέλη. Άλλες μελέτες λένε ότι έχει επίσης ισχυρά αντικαρκινικά αποτελέσματα. Οι σπόροι σουσαμιού έχουν περισσότερες φυτοστερόλες από άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, και αυτές οι φυτικές ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Κίνδυνοι

Εάν είστε αλλεργικοί στο σουσάμι, δεν πρέπει να τρώτε ταχίνι. Εάν δεν ξέρετε αν είστε αλλεργικοί, δώστε προσοχή στο τι κάνει το σώμα σας αφού το φάτε. Επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν εάν:

  • Το στόμα σας έχει φαγούρα ή μυρμήγκιασμα.
  • Έχετε κνίδωση, έκζεμα ή φαγούρα στο δέρμα σας.
  • Τα χείλη, το πρόσωπο, η γλώσσα, ο λαιμός ή άλλα μέρη του σώματός σας πρήζονται.
  • Έχετε βουλωμένη μύτη ή έχετε συριγμό.
  • Έχετε πόνο στο στομάχι, διάρροια, αδιαθεσία ή εμετό.
  • Η αναφυλαξία είναι μια πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Πώς να φυλάσσετε το Ταχίνι

Μπορείτε να αγοράσετε προκατασκευασμένο ταχίνι από το μπακάλικο, αλλά όπως το φυσικό φυστικοβούτυρο, έχει πολύ λάδι. Οπότε θα χρειαστεί να το βάλετε στο ψυγείο μόλις το ανοίξετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χαλάσει.