Διατροφή

Ταραμοσαλάτα, χταποδάκι ξυδάτο και μυδοκεφτέδες… λόγω της ημέρας

Ταραμοσαλάτα, χταποδάκι ξυδάτο και μυδοκεφτέδες… λόγω της ημέρας
Η παράδοση θέλει τα εδέσματα της Καθαρής Δευτέρας, αμαγείρευτα: φρέσκα κρεμμύδια, ραπανάκια, ταραμάς, ωμά θαλασσινά (όστρακα), τουρσιά, νερόβραστα όσπρια. Και η λαγάνα, ένα άζυμο ψωμί είναι, μακρινή ανάμνηση του άζυμου ψωμιού του εβραϊκού Πάσχα, προετοιμασία για τη λιτή Σαρακοστή που αρχίζει την άλλη ημέρα. Και πάντα πάνω στο τραπέζι υπάρχει και ο παραδοσιακός χαλβάς. Φυσικά, Καθαρή […]

Η παράδοση θέλει τα εδέσματα της Καθαρής Δευτέρας, αμαγείρευτα: φρέσκα κρεμμύδια, ραπανάκια, ταραμάς, ωμά θαλασσινά (όστρακα), τουρσιά, νερόβραστα όσπρια. Και η λαγάνα, ένα άζυμο ψωμί είναι, μακρινή ανάμνηση του άζυμου ψωμιού του εβραϊκού Πάσχα, προετοιμασία για τη λιτή Σαρακοστή που αρχίζει την άλλη ημέρα. Και πάντα πάνω στο τραπέζι υπάρχει και ο παραδοσιακός χαλβάς. Φυσικά, Καθαρή Δευτέρα χωρίς ταραμοσαλάτα, χταποδάκι ξυδάτο και μυδοκεφτέδες δεν γίνεται!

Για όσους τρώνε την ταραμοσαλάτα με ψωμί, πάρτε ιδέες… Θα χρειαστείτε 200 γρ. ταραμά, 300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, 1 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο, 1 μεγάλο κρεμμύδι, χυμό από 2 λεμόνια και πιπέρι. Μουσκέψτε την ψίχα του ψωμιού σε νερό και στραγγίξτε καλά. Αλέστε το κρεμμύδι με το λάδι και στη συνέχεια προσθέστε τον ταραμά, το ψωμί και τον χυμό λεμόνι και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.

Επίσης, καλά τα όστρακα, αλλά σαν το χταποδάκι ξυδάτο δεν είναι. Για αυτό αγοράστε 1 χταπόδι (του κιλού), ενώ θα χρειαστείτε ακόμα ½ φλιτζάνι ξύδι, 1 κ.γ κόκκοι πιπεριού, 1 κ.γ. κόκκοι μπαχάρι, 2 δαφνόφυλλα (για το βράσιμο), 1/3 του φλιτζανιού ξύδι, ½ κ.γ θυμάρι ξερό, ½ κ.γ ρίγανη, αλάτι και πιπέρι (για το μαρινάρισμα) και ελαιόλαδο και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό (για το σερβίρισμα). Βράστε το χταπόδι χωρίς καθόλου νερό για να μην σκληρύνει (θα βγάλει τα υγρά του) και στη συνέχεια προσθέστε ξύδι και μπαχαρικά. Αφήστε το χταπόδι να μαλακώσει καλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Όταν το βγάλετε κόψτε το σε μικρά κομματάκια και αλατίστε. Βάλτε το στη συνέχεια σε μπολ μαζί με το ξύδι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα αρωματικά και αφήστε το στο ψυγείο να «ποτίσει». Σερβίρετε με ωραίο λαδάκι και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Και για πιο… γκουρμέ καταστάσεις, ετοιμάστε μυδοκεφτέδες! Θα χρειαστείτε 1/2 κιλό μύδια καθαρισμένα, 1/2 κιλό πατάτες, φρέσκο δυόσμο, πιπέρι, αλάτι, αλεύρι, ελαιόλαδο και ένα λεμόνι. Βράστε τις πατάτες και κάντε τις πουρέ. Ανακάτεψε τα μύδια με τον πουρέ πατάτας, αλατοπιπέρωσε και πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Ζυμώστε και πλάστε όπως τα κλασικά κεφτεδάκια, πανάρετε με αλεύρι και τηγανίστε τα. Στο τέλος στύψτε το λεμόνι για να τα… απογειώσει.

Καλά να περάσετε!