Διατροφή

Τα μυστικά της Ιαπωνικής Διατροφής

Τα μυστικά της Ιαπωνικής Διατροφής
Δεν είναι τυχαίο πως η Ιαπωνία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο. Τα μυστικά της Ιαπωνικής Διατροφής μπορούν να βοηθήσουν και τη δική σου σιλουέτα. Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή είναι υγιεινή και βασίζεται στο ρύζι, τα λαχανικά, το φρέσκο ψάρι και τη σόγια, με μόνο μικρές ποσότητες κρέατος και ζάχαρης. Στην Ιαπωνία, […]

Δεν είναι τυχαίο πως η Ιαπωνία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο. Τα μυστικά της Ιαπωνικής Διατροφής μπορούν να βοηθήσουν και τη δική σου σιλουέτα.

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή είναι υγιεινή και βασίζεται στο ρύζι, τα λαχανικά, το φρέσκο ψάρι και τη σόγια, με μόνο μικρές ποσότητες κρέατος και ζάχαρης.

Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι τρώνε ποικιλία τροφών -περισσότερες από 30 διαφορετικές τροφές σε μια μέρα. Γεμίστε το πιάτο σας με πράσινα, κίτρινα και κόκκινα λαχανικά και θα έχετε μικρότερο περιθώριο για πιο ανθυγιεινές επιλογές.

Οι Ιάπωνες ξεκινούν το γεύμα τους με ένα μπολ light σούπα (όπως σούπα λαχανικών), η οποία χορταίνει, αλλά είναι χαμηλή σε θερμίδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε σούπα μαζί με το γεύμα τους, καταναλώνουν 100 θερμίδες λιγότερες συνολικά –δεδομένου ότι αν είστε ήδη χορτασμένοι όταν φτάσει το κυρίως γεύμα σας, θα φάτε λιγότερο.

Οι Ιάπωνες, επίσης, έχουν ένα ρητό ότι θα πρέπει να εγκαταλείπουμε το τραπέζι, όταν έχουμε χορτάσει κατά 80%. Όταν παρατρώμε, το στομάχι μας ανοίγει κατά περίπου 20%, οπότε καλό είναι να τηρείτε κι εσείς την παραπάνω συνήθειά τους αν θέλετε να ελέγχετε την όρεξή σας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μία νέα ιαπωνική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Waseda Clinic του Τόκιο, έδειξε ότι άτομα, που ακολουθούν ήδη ένα διαιτολόγιο με χαμηλότερη περιεκτικότητα λιπαρών, κύριο χαρακτηριστικό της ιαπωνικής διατροφής, μπορούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, με την προσθήκη μαργαρινών εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιαπωνικό μοντέλο μαζί με τη Μεσογειακή Διατροφή αποτελούν δύο από τα πλέον αναγνωρισμένα πρότυπα υγιεινής διατροφής, που συνδέονται με χαμηλά κρούσματα καρδιοπαθειών, σε σύγκριση με άλλα διατροφικά μοντέλα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια Διάσκεψης στο Ορλάντο, που διοργάνωσε το Federation of American Societies For Experimental Biology (Ομοσπονδία Επιστημονικών Εταιριών Πειραματικής Βιολογίας των ΗΠΑ), η “κακή” LDL χοληστερόλη, ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό 9,1% ακόμη και σε άτομα, που ήδη ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως είναι οι Ιάπωνες.

Οι Γιαπωνέζοι τρώνε επιπλέον πολλά φύκια, αλλά και πολλά ωμά ψάρια. Τα ψάρια μάλιστα τα κόβουν σε λεπτές φέτες και τα βουτούν σε ειδικές σάλτσες, γνωστές ως σασίμι. Άλλο χαρακτηριστικό της κουζίνας τους είναι ότι δεν χρησιμοποιούν βούτυρo και γαλακτοκομικά, ενώ μαγειρεύουν σε ελάχιστο λάδι (συνήθως σπορέλαιο ενώ τελευταία χρησιμοποιούν και ελαιόλαδο) που χρησιμοποιείται τόσο σε σαλάτες όσο και σε τηγανητά σε μικρές όμως ποσότητες. Τα τηγανητά τους πιάτα είναι γνωστά με την ονομασία τεμπούρα. Τέλος βασικό προϊόν της διατροφής τους είναι η σόγια η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές μορφές (σκόνη για σούπες, λάδια για τα τεμπούρα ή τις σαλάτες, κύβους για τις σάλτσες κ.λπ.).