Διατροφή

Τα καρύδια μειώνουν τη χοληστερόλη

Τα καρύδια μειώνουν τη χοληστερόλη
Λίγα καρύδια την ημέρα μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη στο αίμα σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών από τον Ερευνητικό Οργανισμό Επιστημών Ζωής (LSRO) με επικεφαλής τον δρ. Μάικλ Φαλκ ανακάλυψε, μετά από μακροχρόνιες μελέτες, ότι δύο χούφτες καρύδια την ημέρα μειώνουν τα επίπεδα τόσο της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, η […]

Λίγα καρύδια την ημέρα μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη στο αίμα σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών από τον Ερευνητικό Οργανισμό Επιστημών Ζωής (LSRO) με επικεφαλής τον δρ. Μάικλ Φαλκ ανακάλυψε, μετά από μακροχρόνιες μελέτες, ότι δύο χούφτες καρύδια την ημέρα μειώνουν τα επίπεδα τόσο της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, η οποία είναι υπεύθυνη για καρδιοπάθειες, όσο και της ολικής χοληστερόλης.

Σύμφωνα με τον δρα. Φαλκ, τα καρύδια αποτελούν σημαντική φυτική πηγή των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, κύριο συστατικό των οποίων είναι το άλφα-λινολενικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προστατεύει την καρδιά.

Ο δρ. Φαλκ και η ομάδα του διεξήγαγαν συνολικά 61 μελέτες τις δύο τελευταίες δεκαετίες ώστε να φέρουν στο φως τα συγκεκριμένα ευρήματα. Στις μελέτες αυτές, συμμετείχαν συνολικά πάνω από δύο χιλιάδες εθελοντές. Οι εθελοντές κατανάλωναν δύο χούφτες καρύδια την ημέρα με αποτέλεσμα να μειωθεί η κακή χοληστερόλη στο αίμα τους σε σύγκριση με όσους εθελοντές δεν κατανάλωναν καθόλου καρύδια.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN). Στα παραπάνω σημαντικά ευρήματα, προστίθενται ακόμα περισσότερα. Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που έτρωγαν καρύδια είδαν την «ολική» χοληστερόλη τους να μειώνεται και την «καλή» (HDL) χοληστερόλη να αυξάνεται ενώ μειώθηκε σε ελάχιστο βαθμό η «μικρή» αρτηριακή πίεση τους και βελτιώθηκε η συνολική αρτηριακή πίεση.

Ο δρ. Φαλκ δηλώνει ότι όχι μόνο τα καρύδια, αλλά γενικά οι ξηροί καρποί που προέρχονται από τα δέντρα προστατεύουν την καρδιά από τα νοσήματα.