Διατροφή

Τα φυτικά έλαια ρίχνουν τη χοληστερόλη, αλλά…

Τα φυτικά έλαια ρίχνουν τη χοληστερόλη, αλλά…
Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με λινολεϊκό οξύ (που υπάρχουν στα φυτικά έλαια) μειώνει αποτελεσματικά τη χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο ή άλλες αιτίες. Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Christopher E Ramsden, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Β. […]

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με λινολεϊκό οξύ (που υπάρχουν στα φυτικά έλαια) μειώνει αποτελεσματικά τη χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο ή άλλες αιτίες.

Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Christopher E Ramsden, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, μελέτησαν και επαναξιολόγησαν τα στοιχεία μιας παλαιάς αδημοσίευτης τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, που είχε γίνει στη Μινεσότα την περίοδο 1968-73 και αφορούσε περίπου 9.500 άτομα.

Η διαπίστωση είναι ότι η διατροφή με καλαμποκέλαιο ρίχνει τη χοληστερόλη, αλλά δεν μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή πρόωρου θανάτου με καρδιαγγειακή αιτιολογία. Είναι εντυπωσιακό πως όσοι εμφάνιζαν την μεγαλύτερη μείωση της χοληστερόλης, είχαν μεγαλύτερο, παρά μικρότερο, κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αυτό ταιριάζει με την ανάλυση μιας δεύτερης αδημοσίευτης αυστραλιανής κλινικής δοκιμής του 2013, η οποία βρήκε ότι ο κίνδυνος για θάνατο από στεφανιαία νόσο είναι τελικά μεγαλύτερος σε όσους έχουν αντικαταστήσει τα κορεσμένα λίπη με έλαια πλούσια σε λινελαϊκό οξύ.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ευρήματα όλων των μέχρι τώρα κλινικών δοκιμών και απέτυχαν να βρουν στοιχεία ότι η κατανάλωση των ελαιών φυτικής προέλευσης όντως μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχουν υπερτιμηθεί τα οφέλη από την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με φυτικά έλαια. Επεσήμαναν επίσης ότι ενώ οι μικρές ποσότητες του λινελαϊκού οξέος είναι σημαντικές για την υγεία, αλλά οι μεγάλες ποσότητες δεν είναι φυσικές στην ανθρώπινη διατροφή.

«Τα οφέλη των πολυακόρεστων λιπών έναντι των κορεσμένων φαίνονται πια λιγότερα από ό,τι νομίζαμε έως τώρα» σχολίασε ο Lenert Veerman του αυστραλιανού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.