Διατροφή

Στο ”στόχαστρο” των ερευνητών η σοκολάτα… προστατεύει την καρδιά;

Στο ”στόχαστρο” των ερευνητών η σοκολάτα… προστατεύει την καρδιά;
Οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα ή κακάο για ένα διάστημα εβδομάδων ή μηνών εμφανίζουν μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεση τους και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων , παράγοντες που  δρουν προστατευτικά για την καρδιά, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition .   Όσοι τρώνε σοκολάτα, […]

Οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα ή κακάο για ένα διάστημα εβδομάδων ή μηνών εμφανίζουν μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεση τους και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων , παράγοντες που  δρουν προστατευτικά για την καρδιά, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition . 

 Όσοι τρώνε σοκολάτα, επίσης,  εμφανίζουν μια μικρή πτώση στο επίπεδο της ινσουλίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και που, όταν αυξάνεται, αυξάνει και ο κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Λι Χούπερ της Ιατρικής Σχολής του Νόργουιτς, αξιολόγησαν συγκριτικά τα αποτελέσματα 42 μικρών κλινικών δοκιμών που αφορούσαν συνολικά περίπου 1.300 άτομα.

Επιπρόσθετα, επεσήμαναν ότι η σοκολάτα φαίνεται να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όμως, όπως είπε η Δρ Χούπερ, χρειάζονται νέες έρευνες μεγαλύτερες σε εύρος δείγματος και σε χρονική διάρκεια για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει μακροπρόθεσμο όφελος που «μεταφράζεται» τελικά σε μείωση του κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«το μήνυμά μου θα ήταν ότι αν σε κάποιον αρέσει η μαύρη σοκολάτα, τότε το να φάει λίγη, αντί για άλλα γλυκίσματα, μπορεί να αποβεί και ωφέλιμο. Όμως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι όλοι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι τέτοιο», τονίζει η ερευνήτρια.   Είναι δηλαδή ακόμα πρόωρο να συστήσουν οι ειδικοί την κατανάλωση σοκολάτας ή κακάο ως μέσου για την μείωση
καρδιαγγειακού κινδύνου. Άλλωστε, η σοκολάτα έχει και άλλες παρενέργειες, όπως η αύξηση των θερμίδων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον έλεγχο του βάρους.

Το μεγαλύτερο ερώτημα, που δεν έχει απαντηθεί ακόμα με βεβαιότητα, είναι κατά πόσο η σοκολάτα έχει τόσα οφέλη που να αξίζει κανείς να «υποστεί» την όποια αρνητική πλευρά της.