Διατροφή

Σπανακόρυζο: Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο σπανακόρυζο

Σπανακόρυζο: Δημιουργήστε ένα πεντανόστιμο σπανακόρυζο
Σπανακόρυζο: Φτιάξτε ένα νόστιμο και υγιεινό σπανακόρυζο για το μεσημεριανό τραπέζι.

Το σπανακόριζο είναι ένα τόσο απλό πιάτο, όπως πολλά ελληνικά πιάτα, αλλά νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή του. Το σπανάκι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, το λεμόνι βοηθάει σε κάποια απορρόφηση του σιδήρου στο σπανάκι και το ρύζι είναι μια πηγή υδατανθράκων που προσφέρει τροφή. Η πραγματική συνταγή έχει ελάχιστο ελαιόλαδο κατά το στάδιο του μαγειρέματος, αλλά η προσθήκη λίγου ελαιόλαδου κατά το σερβίρισμα το κάνει ακόμα πιο νόστιμο και η προσθήκη λίπους βοηθά στην απορρόφηση των αντιοξειδωτικών. Τώρα αυτή η συνταγή κάνει περίπου 2 μερίδες κύριου πιάτου, οπότε ουσιαστικά παίρνετε ½ κιλό λαχανικών σε ένα γεύμα.

Το ρύζι

Μια σημείωση σχετικά με το ρύζι: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τον σωστό τύπο που στην προκειμένη περίπτωση είναι το μεσαίου κόκκου ρύζι. Δεν θέλετε κοντόκοκκο ρύζι που μπορεί να καταλήξει να δώσει στο πιάτο σας μια κολλώδη υφή, αλλά ούτε και μακρόκοκκο γιατί δεν θα έχετε τη λεία υφή που αναζητάμε σε αυτή τη συνταγή. Όσο για το καστανό ρύζι, χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί, δεν θα έχει την ίδια υφή δεν θα μαγειρευτεί μέχρι να γίνει κρεμώδες και ως αποτέλεσμα μπορεί να παραψήσετε και το σπανάκι.

Συστατικά συνταγής:

  • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι ξεπλυμένο
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 ½ κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο συν περισσότερο για το ραντισμό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μέντα (κατά προτίμηση δυόσμο)
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2/3 φλιτζάνια νερό
  • 1/3 φλιτζάνι ρύζι μεσαίου κόκκου
  • Αλάτι/Πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας προαιρετικά

Οδηγίες παρασκευής:

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαραίνετε το σπανάκι με το χυμό λεμονιού και 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Αφήστε το στην άκρη για να στραγγίξει.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέστε το σπανάκι, τον ξερό δυόσμο, τον άνηθο και 2/3 φλιτζανιού ζεστό νερό και αφήστε τα να πάρουν μια βράση.
  • Προσθέστε το ρύζι, αλάτι (όσο χρειάζεται) και πιπέρι και σιγοβράστε, σκεπασμένο για περίπου 20 λεπτά μέχρι το ρύζι να μαλακώσει. Προσθέτετε επιπλέον ζεστό νερό ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με μια πρέζα χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο και φέτα.