Διατροφή

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Διατροφή: Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Διατροφή: Τι πρέπει να προσέξουμε;
Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θεραπευτικό πλαίσιο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι έρευνες αποδεικνύουν πως ορισμένες τροφές μπορούν να ευνοήσουν την πολυπόθητη ανακούφιση των ασθενών. Ένα διατροφικό πλάνο επηρεασμένο από την μεσογειακή διατροφή για παράδειγμα, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο. Με άλλα λόγια, συνίσταται για τους ασθενείς που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, […]

Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θεραπευτικό πλαίσιο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι έρευνες αποδεικνύουν πως ορισμένες τροφές μπορούν να ευνοήσουν την πολυπόθητη ανακούφιση των ασθενών.

Ένα διατροφικό πλάνο επηρεασμένο από την μεσογειακή διατροφή για παράδειγμα, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο. Με άλλα λόγια, συνίσταται για τους ασθενείς που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, να καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, υγιεινά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς), όσπρια και ψάρι.

Όλες οι παραπάνω διατροφικές ομάδες παρέχουν θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ το ψάρι περιέχει Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα φρούτα και τα λαχανικά με πολύ έντονο χρώμα, όπως τα μούρα, τα καρότα, οι τομάτες, οι γλυκοπατάτες, τα πορτοκάλια και το μπρόκολο, είναι αυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ τα ψάρια με τα περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες και οι αντζούγιες.

Θα πρέπει επίσης να προτιμάται η κατανάλωση ελαιόλαδου έναντι άλλων ελαίων ή βουτύρου.

Όσον αφορά τη γλουτένη, δεν έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης επιδεινώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τη γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν μόνο όσοι έχουν διαπιστωμένη ευαισθησία ή δυσανεξία στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.