Διατροφή

Πόσο θεραπευτική είναι η χωριάτικη σαλάτα;

Πόσο θεραπευτική είναι η χωριάτικη σαλάτα;
Η χωριάτικη σαλάτα έχει σημαντική θεραπευτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό . Μάθετε γιατί . Είναι η σαλάτα που χαρακτηρίζει την Ελληνική διατροφή και τόσο περιζήτητη από τους ξένους τουρίστες το καλοκαίρι. Περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 επιμέρους τροφές και η κάθε μία διακρίνεται για τη μοναδική της θρεπτική και θεραπευτική της αξία. 1. Ντομάτα: με λυκοπένιο […]

Η χωριάτικη σαλάτα έχει σημαντική θεραπευτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό . Μάθετε γιατί .

Είναι η σαλάτα που χαρακτηρίζει την Ελληνική διατροφή και τόσο περιζήτητη από τους ξένους τουρίστες το καλοκαίρι. Περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 επιμέρους τροφές και η κάθε μία διακρίνεται για τη μοναδική της θρεπτική και θεραπευτική της αξία.

1. Ντομάτα: με λυκοπένιο κατά του καρκίνου,
2. Πιπεριά: Βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα κατά του καρκίνου.
3. Αγγούρι: Κάλιο, απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
4. Κρεμμύδι: αλυσίνη – αποτελεί «φάρμακο» για την καρδιά, αυξάνει την HDL, μειώνει την ολική χοληστερόλη, αντιθρομβωτικό, ρυθμίζει το σάκχαρο και δρα κατά του καρκίνου.
5. Τυρί – φέτα: πλούσια πηγή Ασβεστίου κατά της οστεοπόρωσης.
6. Ελιές: βιταμίνη Ε (αντιοξειδωτική), συμβάλει στην υγεία του δέρματος, ενισχύει τη γονιμότητα και θεωρείται αντιγηραντική.
7. Ελαιόλαδο: βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, στερόλες, σκουαλένιο, αυξάνει την HDL, δρα κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, ρυθμίζει το σάκχαρο και μάχεται τον καρκίνο.
8. Ρίγανη: αιθέρια έλαια, δρα κατά των αλλεργιών, των πνευμονικών παθήσεων (άσθμα) και ενισχύει το γαστρεντερικό σύστημα. Κάππαρη: καππαρίνη, δρα κατά της νεφρολιθίασης & εμμηνορροϊκού συνδρόμου.
9. Ξύδι: Ρεσβερατρόλη – Κουερσιτίνη, αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά, μειώνουν την LDL, ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και εμποδίζουν τους καρκινικούς όγκους.
10. Επιπλέον η χωριάτικη σαλάτα είναι όχι μόνο πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και τα τρόφιμα τα οποία περιέχονται σ’ αυτή παρουσιάζουν συνεργική δράση, αποδίδοντας το μέγιστο των βιολογικών ιδιοτήτων των επιμέρους συστατικών τους.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, MSc- Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας – Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας – www.logodiatrofis.gr