Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πόσες ποικιλίες φακών υπάρχουν ;

Πόσες ποικιλίες φακών υπάρχουν ;

Έχοντας μια μακρά ιστορία με ρίζες στη Βίβλο και τα συγγράμματα του Ιπποκράτη, οι φακές έχουν διατηρήσει μια εξέχουσα θέση στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας από τότε που ξεκίνησαν να καλλιεργούνται, δηλαδή 8500 χρόνια πριν.

Ως μέλος της οικογένειας των οσπρίων, οι φακές αποτελούν βρώσιμα όσπρια – αποξηραμένους σπόρους που καλλιεργούνται σε κλειστό κέλυφος. Οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι με μαγειρεμένες φακές περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 γραμμάρια ινών. Μια μερίδα του ενός φλιτζανιού είναι μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, καθώς και σιδήρου, καλίου και φωσφόρου, και μια καλή πηγή μαγνησίου. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική πρόσληψη οσπρίων, όπως οι φακές, μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθά στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σε αντίθεση με τα ξερά φασόλια, οι φακές δεν απαιτούν μούσκεμα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας και μπορείτε να τις μαγειρέψτε γρήγορα σε 15 έως 20 λεπτά. Προσοχή πρέπει να δίνεται ωστόσο στην προσθήκη άλατος ή όξινων συστατικών, όπως οι ντομάτες ή ο χυμός λεμονιού, κατά το μαγείρεμα, καθώς αυτό μπορεί να σκληρύνει την υφή των οσπρίων και να αυξήσει δραματικά το χρόνο μαγειρέματος.

Ήπιες σε γεύση, οι καφέ φακές χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα συχνά ως υποκατάστατο του κρέατος ή ως συνοδευτικό πιάτο. Οι πολτοποιημένες μαγειρεμένες φακές χρησιμοποιούνται ως πυκτική ουσία στις σούπες και στα βραστά και μπορούν να αντικαταστήσουν μέρος του λίπους στα ψημένα προϊόντα, όπως τα ψωμιά και τα μπισκότα.

Μαύρες Φακές:
Οπτικά εντυπωσιακές όταν αναμιγνύονται με σαλάτες και δημητριακά. Αυτές οι μικρές, μαύρες και λαμπερές φακές έχουν μια έντονη γήινη γεύση. Επίσης, διατηρούν το σχήμα τους καλά. Οι μαύρες φακές τείνουν να είναι πιο ακριβές από τις καστανές.

Καστανές Φακές:
Αυτή είναι η πιο κοινή ποικιλία. Με μια ήπια και γήινη γεύση, οι καφέ φακές χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από γαστρονομικές εφαρμογές και τείνουν να διατηρούν το σχήμα και την υφή τους.

Γαλλικές Φακές:
Σε σύγκριση με τις καστανές, οι γαλλικές φακές είναι ελαφρώς μικρότερες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν και έχουν μια πιο ισχυρή, πιπεράτη γεύση. Ωστόσο, διατηρούν το σχήμα τους, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για κρύες σαλάτες και συνοδευτικά για ψάρια, ή λουκάνικα.

Ροζ Φακές:
Αρκετά διαδεδομένες στην ινδική κουζίνα, αυτές οι μικρές, λεπτές και σομόν χρώματος φακές μαγειρεύονται γρήγορα, παίρνοντας ένα χρυσό χρώμα, χωρίς να χάσουν τη μεταξένια, απαλή υφή τους, που τις καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για σούπες και συνοδευτικά πιάτα.

Κόκκινες Φακές:
Πιο λεπτλες και πιο μαλακές από τις καφέ ή τις γαλλικές φακές, αυτό το είδος διασπάται γρήγορα και δεν διατηρεί το σχήμα του. Για το λόγο αυτό είναι καταλληλότερες για σούπες και βραστά. Ωστόσο, μια μερίδα από κόκκινες φακές τείνει να είναι υψηλότερη σε θερμίδες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες από μια αντίστοιχη μερίδα από γαλλικές ή καστανές φακές.

Κίτρινες Φακές:
Μερικές φορές συγχέονται με τη φάβα. Οι κίτρινες φακές διαλύονται εύκολα όταν μαγειρεύονται, γεγονός που καθιστά την υφή τους ιδανική για σούπες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χρονοδιατροφή: Η νέα επιστήμη που συνδέει το ρολόι με τη διατροφή

Διατροφή DNA: Τι είναι η διατροφή βασισμένη στο DNA;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κινόα: 5 Λόγοι για να την εντάξετε στην διατροφή σας

Κινόα: Η κινόα τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μια σταθερή θέση στις υγιεινές διατροφές παγκοσμίως – και όχι άδικα. Αν και μοιάζει με δημητριακό, στην πραγματικότητα είναι ένας θρεπτικός σπόρος με πολλαπλά οφέλη

Υγιεινά σνακ κάτω από 100 θερμίδες

Υγιεινά Σνακ: Είτε προτιμάτε τη γλυκύτητα των φρούτων, την ενέργεια της πρωτεΐνης ή την τραγανή υφή, υπάρχουν αμέτρητες επιλογές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας χωρίς να υπερβάλλετε με τις θερμίδες.

Ένα φανταστικό άλειμμα για τα πρωινά σας

Μαρμελάδα ρόδι: Η μαρμελάδα ρόδι είναι ένα υπέροχο και υγιεινό γλυκό που προσφέρει την πλούσια γεύση του ροδιού και ταυτόχρονα όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

Αμύγδαλα: Ο κατάλληλος σύμμαχος για το νευρικό σύστημα

Αμύγδαλα: Η συμπερίληψη αμυγδάλων στη διατροφή μας μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στο νευρικό σύστημα, καθώς βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, στη μείωση του άγχους και στην προστασία των νευρικών κυττάρων.

Πορτοκάλι: Ένας σύμμαχος στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Πορτοκάλι: Η τακτική κατανάλωσή του, σε συνδυασμό με άσκηση και υγιεινές διατροφικές επιλογές, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στη φυσική απώλεια βάρους.

Οφέλη των οσπρίων για το πεπτικό σύστημα

Όσπρια :Η τακτική ένταξή του στη διατροφή όχι μόνο βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου, αλλά συμβάλλει επίσης στην πρόληψη και την ανακούφιση από διαταραχές.

Close Icon