Διατροφή

Πηγές βιταμίνης C εκτός πορτοκαλιού

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Εν μέσω του χειμώνα, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στα πορτοκάλια για να λάβουν την απαραίτητη δόση βιταμίνης C, προκειμένου ο οργανισμός τους να αντισταθεί στα κρυολογήματα – καθώς, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο της ασθένειας ή να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Υπάρχουν όμως και άλλες τροφές […]

Εν μέσω του χειμώνα, πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στα πορτοκάλια για να λάβουν την απαραίτητη δόση βιταμίνης C, προκειμένου ο οργανισμός τους να αντισταθεί στα κρυολογήματα – καθώς, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο της ασθένειας ή να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Υπάρχουν όμως και άλλες τροφές που αποτελούν πηγές

Πιπεριές. Μισό φλιτζάνι πιπεριές τσίλι παρέχει 107,8 mg βιταμίνης C. Μάλιστα, η καψαϊκίνη (το συστατικό που κάνει καυτερές τις κόκκινες πιπεριές), μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι κόκκινες πιπεριές περιέχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι (δηλαδή 190 mg). Μικρότερη -αλλά αρκετά υψηλή- είναι η ποσότητα στις πράσινες πιπεριές (120 mg).

Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι. Αρκετά υψηλή είναι η ποσότητα της βιταμίνης C στο μπρόκολο, καθώς αποδίδει περίπου 132 mg. Την ίδια στιγμή, ένα μικρό κουνουπίδι αποδίδει 127,7 mg. Στο λάχανο, η ποσότητα της βιταμίνης είναι μικρότερη και ανέρχεται σε 80,4 mg, ενώ τα λαχανάκια Βρυξελλών αποδίδουν 74,8 mg.

Παπάγια, φράουλες, ανανάς, ακτινίδιο, μάνγκο. Αρκετά είναι τα φρούτα που περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C. Έχουμε και λέμε: η παπάγια αποδίδει 88,3 mg, ένα φλιτζάνι φράουλες 84,7 mg, ένας ανανάς 78,9 mg, δύο ακτινίδια 137,2 mg, ενώ ένα μάνγκο αγγίζει τα 122,3 mg. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που αναζητείτε βιταμίνη C αλλά δεν έχετε πορτοκάλια, σκεφτείτε τις -πολύ αξιόλογες- εναλλακτικές σας.