Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παρασκευή κρασιού: Πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε το δικό μας κρασί;

Παρασκευή κρασιού: Πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε το δικό μας κρασί;

Παρασκευή κρασιού: Η παραγωγή κρασιού ή η οινοποίηση είναι μια πολύπλοκη και αρχαία διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά βασικά βήματα, από τον αμπελώνα μέχρι το μπουκάλι.


Η παραγωγή κρασιού ή η οινοποίηση είναι μια πολύπλοκη και αρχαία διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά βασικά βήματα, από τον αμπελώνα μέχρι το μπουκάλι. Το ταξίδι του κρασιού ξεκινά με την επιλογή των σταφυλιών, τα οποία μπορεί να είναι είτε κόκκινα είτε λευκά, ανάλογα με το είδος του κρασιού που παράγεται.

Τρύγος: Η διαδικασία ξεκινά με τη συγκομιδή των σταφυλιών. Αυτό μπορεί να γίνει με το χέρι ή με μηχανή, ανάλογα με την κλίμακα και την παράδοση του οινοποιείου. Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας καθώς η ωρίμανση των σταφυλιών επηρεάζει τη γεύση, την οξύτητα και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη του κρασιού.

Θρυμματισμός και πάτημα: Μετά τη συγκομιδή, τα σταφύλια θρυμματίζονται για να απελευθερωθεί ο χυμός τους. Για το λευκό κρασί, τα σταφύλια συνήθως συμπιέζονται αμέσως για να διαχωριστεί ο χυμός από τις φλούδες, τους σπόρους και τα στελέχη. Για το κόκκινο κρασί, οι φλούδες αφήνονται σε επαφή με το χυμό κατά τη διάρκεια της ζύμωσης για να προσδώσουν χρώμα, γεύση και τανίνες.

Ζύμωση: Ο χυμός, που τώρα ονομάζεται μούστος, μεταφέρεται σε δοχεία ζύμωσης από ανοξείδωτο χάλυβα, δρυς ή σκυρόδεμα. Στο μούστο προστίθεται μαγιά για να μετατραπούν τα σάκχαρα σε οινόπνευμα και διοξείδιο του άνθρακα. Η ζύμωση μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες έως εβδομάδες, ανάλογα με το επιθυμητό στυλ και τα χαρακτηριστικά του κρασιού.

Διαύγαση: Μετά τη ζύμωση, το κρασί υφίσταται διαύγαση για την απομάκρυνση στερεών όπως νεκρά κύτταρα μαγιάς, φλούδες σταφυλιών και άλλα σωματίδια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διόγκωσης (απομάκρυνση του κρασιού από το ίζημα), διήθησης ή διήθησης (προσθήκη ουσιών που δεσμεύουν τα στερεά και τα καθιζάνουν).

Παλαίωση και Ωρίμανση: Το διαυγές κρασί στη συνέχεια παλαιώνεται για να αναπτύξει τις γεύσεις του. Η παλαίωση μπορεί να γίνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές, δρύινα βαρέλια ή μπουκάλια. Τα δρύινα βαρέλια προσθέτουν πολύπλοκες γεύσεις όπως βανίλια, τοστ και μπαχαρικά, ενώ το ανοξείδωτο ατσάλι διατηρεί τον φρέσκο, φρουτώδη χαρακτήρα του κρασιού.

Εμφιάλωση: Μόλις το κρασί ωριμάσει προς ικανοποίηση του οινοποιού, φιλτράρεται ξανά για να διασφαλιστεί η διαύγεια και στη συνέχεια εμφιαλώνεται. Ορισμένα κρασιά μπορεί να υποστούν περαιτέρω παλαίωση στη φιάλη πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Σε όλη τη διαδικασία οινοποίησης, πολλές αποφάσεις που λαμβάνονται από τον οινοποιό επηρεάζουν τη γεύση, το άρωμα και την υφή του τελικού προϊόντος. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της ποικιλίας σταφυλιών, του terroir (τις περιβαλλοντικές συνθήκες όπου καλλιεργούνται τα σταφύλια) και των τεχνικών οινοποίησης κορυφώνεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε κρασιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε σπίτι σας τα δικά σας πατατάκια;

Η συμφωνία των Ολυμπιακών Αγώνων δείχνει την άνθηση της αγοράς για μπύρες χωρίς αλκοόλ

Yγιεινές και δροσιστικές συνταγές παγωμένου τσαγιού για να νικήσετε τη ζέστη του καλοκαιριού

Για όσους έχουν εθισμό με το αλκοόλ, είναι τα μη αλκοολούχα ποτά μια σοφή επιλογή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Close Icon