Διατροφή

Παιδική διατροφή: Πώς να κάνετε τα παιδιά να τρώνε περισσότερα φρούτα & λαχανικά;

Παιδική διατροφή: Πώς να κάνετε τα παιδιά να τρώνε περισσότερα φρούτα & λαχανικά;
Παιδική διατροφή: Εάν τα παιδιά μείνουν στο τραπέζι για μόλις 10 λεπτά περισσότερο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, είναι πιθανό να καταναλώσουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Εάν τα παιδιά μένουν στο τραπέζι για μόλις 10 λεπτά περισσότερο κατά τη διάρκεια των γευμάτων, είναι πιθανό να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, έδειξε μια μελέτη που διεξήχθη στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, δείχνουν ότι τα παιδιά έτρωγαν, κατά μέσο όρο, 100 γραμμάρια περισσότερα φρούτα και λαχανικά όταν έμειναν στο τραπέζι για συνολικά 30 λεπτά.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης για τις οικογένειες να βελτιώσουν τη διατροφική υγεία των παιδιών τους. «Αυτό το αποτέλεσμα έχει πρακτική σημασία για τη δημόσια υγεία, επειδή μια επιπλέον ημερήσια μερίδα φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρδιομεταβολικής νόσου κατά 6 έως 7%», δήλωσε σε δελτίο τύπου η Jutta Mata, καθηγήτρια ψυχολογίας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Mannheim.

Οι Γερμανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη πειραματίστηκαν με 50 ζευγάρια γονέων και 50 παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 11 ετών. Υπήρχαν ίσος αριθμός αγοριών και κοριτσιών. Ψωμί σε φέτες, αλλαντικά, τυριά, φρούτα και λαχανικά ήταν στο μενού για τους συμμετέχοντες. Τους δόθηκε νερό και ένα ζαχαρούχο ποτό με το γεύμα και πρόσφεραν γλυκό στο τέλος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά κόπηκαν σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς, τα οποία οι ερευνητές πίστευαν ότι ήταν δελεαστικά για τα παιδιά. Οι οικογένειες έτρωγαν τα γεύματα δύο φορές, μια φορά στην κανονική διάρκεια του οικογενειακού γεύματος και την άλλη που ορίστηκε ως 50% μεγαλύτερη (περίπου 10 λεπτά κατά μέσο όρο). Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι τα παιδιά έτρωγαν «σημαντικά» περισσότερα κομμάτια φρούτων κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου γεύματος και έτρωγαν πιο αργά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ψωμιού και αλλαντικών δεν διαφοροποιήθηκε και τα παιδιά ανέφεραν υψηλότερο κορεσμό μετά. «Η διάρκεια του γεύματος είναι ένα από τα κεντρικά συστατικά ενός οικογενειακού γεύματος, το οποίο οι γονείς μπορούν να αλλάξουν για να βελτιώσουν τη διατροφή των παιδιών τους», δήλωσε ο Ralph Hertwig, Διευθυντής στο Κέντρο Προσαρμοστικής Ορθολογικότητας του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Ανάπτυξης Max Planck.