Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης: Τα μωβ λαχανικά και φρούτα έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες

Διαβήτης: Τα μωβ λαχανικά και φρούτα έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες

Διαβήτης: Πώς λειτουργούν οι ανθοκυανίνες στον ενεργειακό μεταβολισμό, τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τη φλεγμονή;

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο που ανέλυσε τα αποτελέσματα της έρευνας για το θέμα, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί μέσω της κατανάλωσης ανθοκυανινών, των κόκκινων, μωβ και μπλε χρωστικών που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τους κονδύλους. Αυτές οι χρωστικές έχουν θετικό αντίκτυπο στον ενεργειακό μεταβολισμό, τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τη φλεγμονή. Το άρθρο ανακάλυψε επίσης ότι η ευεργετική επίδραση των ανθοκυανινών στον διαβήτη ενισχύεται όταν ακυλιώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι μια ομάδα ακυλίου συνδέεται με τα τμήματα σακχάρου της ανθοκυανίνης.

Μεγάλη ποσότητα ακυλιωμένων ανθοκυανινών μπορεί να βρεθεί στις μωβ πατάτες, στις μωβ γλυκοπατάτες, στα ραπανάκια, στα μωβ καρότα και στα κόκκινα λάχανα, ενώ τα μύρτιλλα και οι μουριές περιέχουν κυρίως μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες. Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες απορροφώνται ελάχιστα στην πέψη, αλλά έχουν προβιοτικές ιδιότητες και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη πιο αποτελεσματικά από τις μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από την αλλαγή των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων, η ακυλίωση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται και μεταβολίζονται οι ανθοκυανίνες», λέει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Kang Chen στη Μονάδα Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Turku, Φινλανδία. Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες είναι πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά από τις μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες και μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον εντερικό φραγμό που επιτρέπει την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Επιπλέον, οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες διατηρούν την ομοιόσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου, καταστέλλουν τις προφλεγμονώδεις οδούς και ρυθμίζουν τους μεταβολισμούς της γλυκόζης και των λιπιδίων. «Ο γονότυπος του φυτού καθορίζει το είδος των ανθοκυανινών που παράγουν. Γενικά, τα μοβ λαχανικά περιέχουν πολλές ακυλιωμένες ανθοκυανίνες. Επίσης, οι μωβ πατάτες, ειδικά η φινλανδική ποικιλία που ονομάζεται «Synkeä Sakari», είναι άφθονη σε ακυλιωμένες ανθοκυανίνες», λέει ο Chen.

Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες ταξιδεύουν μέσω του σώματός μας από την ανώτερη γαστρεντερική οδό προς το κόλον όπου μεταβολίζονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Οι μεταφορείς γλυκόζης εμπλέκονται στην απορρόφηση της ανθοκυανίνης, αλλά διαφορετικοί μεταφορείς γλυκόζης είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση των ακυλιωμένων και μη ακυλιωμένων ανθοκυανινών. Οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες έχουν επίσης διαφορετικές επιπτώσεις στα ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό. «Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες μπορούν να επηρεάσουν τον διαβήτη τύπου 2 με διαφορετικούς τρόπους», συνοψίζει ο Chen.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το βούρτσισμα των δοντιών να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη;

Τι να πίνετε άφοβα και τι να αποφεύγετε εάν έχετε διαβήτη

Ιδέες για σνακ που διατηρούν υγιή επίπεδα σακχάρου

Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για τα άτομα με διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκαν κύτταρα που ελέγχουν την πείνα στον εγκέφαλο

Αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική διότι επιτρέπει την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν άμεσα σε αυτά τα κύτταρα, αντί να χρησιμοποιούν γενικές μεθόδους απώλειας βάρους όπως η διατροφή και η άσκηση, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς ή μη βιώσιμες.

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Close Icon