Διατροφή

Ωμό σκόρδο: Οφέλη για την υγεία και πιθανές παρενέργειες

Ωμό σκόρδο: Οφέλη για την υγεία και πιθανές παρενέργειες
Ωμό σκόρδο: Η αλλισίνη είναι η κύρια βιοδραστική ένωση στο ωμό σκόρδο που έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Συνήθως, τρώμε σκόρδο αφού έχει ψηθεί, σοταριστεί ή ψηθεί, αλλά το ωμό σκόρδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία από μόνο του και θα πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο. Ενώ το μαγειρεμένο και το ωμό σκόρδο έχουν αποδεδειγμένα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη, όταν συνθλίβουμε, ψιλοκόβουμε και μασάμε ωμό σκόρδο, το ένζυμο αλλιινάση ενεργοποιείται και απελευθερώνει αλλισίνη. Η αλλισίνη είναι η κύρια βιοδραστική ένωση στο ωμό σκόρδο που έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι γνωστό ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Όλα τα ζωτικά ένζυμα καταστρέφονται κατά το μαγείρεμα του σκόρδου με θερμότητα, συμπεριλαμβανομένης της αλισίνης. Αν και το σκόρδο χάνει πολλά οφέλη όταν μαγειρεύεται, εξακολουθεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι, αποδεικνύοντας ότι το σκόρδο προσφέρει τα περισσότερα οφέλη όταν σερβίρεται ωμό. Η κατανάλωση ωμού σκόρδου σε καθημερινή βάση έχει αρκετά θετικά οφέλη για την υγεία σε όλο το σώμα.

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος

Η κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και δυνατούς ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα (ιδιαίτερα την ικανότητα να καταπολεμάτε το κρυολόγημα και τη γρίπη) ενώ μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα σας. Για παράδειγμα, 146 συμμετέχοντες σε μια μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος σκόρδου μείωσε τον αριθμό των κρυολογημάτων κατά 63%, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Αυτή η ισχυρή φυτική τροφή είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, B1 και B6, απαραίτητες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μαγγάνιο, κάλιο και σελήνιο. Επιπλέον, έχει ενώσεις που περιέχουν θείο όπως η αλισίνη που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας

Εάν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα γλυκόζης, δοκιμάστε να ρίξετε σκόρδο στο φαγητό σας. Χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και την ένωση αλισίνη, το ωμό σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τόσο για διαβήτη όσο και για καρδιακές παθήσεις. Εννέα διαφορετικές ελεγχόμενες μελέτες με 768 ασθενείς με διαβήτη Τύπου 2 έλαβαν ημερήσιες δόσεις ενός συμπληρώματος σκόρδου (αλλισίνης) που κυμαίνονταν από 0,05 g έως 1,5 g. Αυτή η συγκεκριμένη δόση σκόρδου έδειξε σημαντική μείωση στα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα μέσα σε μόλις μία έως δύο εβδομάδες.

Υποστήριξη για την υγεία της καρδιάς

Η αλλισίνη, η κύρια δραστική ένωση στο σκόρδο, πιστεύεται ότι είναι κυρίως υπεύθυνη για τις ιδιότητες του σκόρδου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα των αρτηριών και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αναλύοντας 12 δοκιμές και 553 υπερτασικούς συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση (ΣΑΠ) κατά μέσο όρο 8,3±1,9 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (DBP, n=8 δοκιμές, n=374 άτομα) κατά 5,5±1,9 mmHg (παρόμοια με τα τυπικά αντιυπερτασικά φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα). Επιπλέον, αυτή η μείωση της αρτηριακής πίεσης συσχετίστηκε με μείωση κατά 16 έως 40% σε άτομα που δυνητικά υποφέρουν από καρδιαγγειακά επεισόδια.

Προστασία της υγείας του εγκεφάλου

Οι S-αλλυλο-κυστεΐνες (SAC), ένα βιοδραστικό και βιοδιαθέσιμο συστατικό στο σκόρδο, έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες in vitro ότι προστατεύουν τα νευρωνικά κύτταρα έναντι της τοξικότητας και της απόπτωσης από βήτα-αμυλοειδές (Α). Αυτό βοηθά στην προστασία από ορισμένες ασθένειες, όπως η μείωση του κινδύνου άνοιας (συμπεριλαμβανομένης της αγγειακής άνοιας) και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πόσο ωμό σκόρδο πρέπει να τρώτε;

Το σκόρδο μπορεί να προστεθεί σε μια σειρά από ωμά τρόφιμα, όπως γκουακαμόλε, σαλάτες, τοστ, ακόμη και πάνω από μαγειρεμένα πιάτα όπως τα ζυμαρικά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δόση σκόρδου που μπορείτε ή δεν μπορείτε να τρώτε καθημερινά. Τούτου λεχθέντος, γενικά συνιστάται να τρώτε περίπου 4 g (μία έως δύο σκελίδες) ωμού σκόρδου την ημέρα για ενήλικες, αλλά οποιαδήποτε κατανάλωση σκόρδου θα προσφέρει οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων από ένα έως δύο γαρίφαλων την ημέρα μπορεί να αρχίσει να προκαλεί οσμή σώματος και κακοσμία σε ορισμένα άτομα.

Παρενέργειες από την κατανάλωση σκόρδου

Συνολικά, η τακτική κατανάλωση ωμού σκόρδου (ή οποιουδήποτε σκόρδου) είναι απολύτως ασφαλής, αλλά όσοι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες μπορεί να εμφανίσουν ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μερικές λιγότερο σοβαρές παρενέργειες είναι η καούρα, η διάρροια, η κακοσμία του στόματος και η οσμή του σώματος (αυτές οι παρενέργειες μπορεί να είναι χειρότερες για όσους καταναλώνουν ωμό σκόρδο).

Μερικές από τις πιο σοβαρές παρενέργειες της κατανάλωσης περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας. Μία από τις πιο σοβαρές παρενέργειες της υπερκατανάλωσης ωμού σκόρδου είναι ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά ή άλλα αραιωτικά αίματος πρέπει να γνωρίζουν αυτήν την παρενέργεια για λόγους ασφαλείας.
  • Πεπτικά προβλήματα. Το σκόρδο είναι πλούσιο σε φρουκτάνες, υδατάνθρακες που μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι σε ορισμένα άτομα. Μπορεί επίσης να ερεθίσει το πεπτικό σύστημα. Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων αίματος στο σώμα. Εάν συμβεί αυτό, δοκιμάστε να αλλάξετε σε μαγειρεμένο σκόρδο αντί να το φάτε ωμό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων δυσμενών παρενεργειών του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της καούρας ή της παλινδρόμησης οξέος.

Είτε τρώτε ωμό σκόρδο, σοταρισμένο, ψητό ή σε σκόνη, θα αποκομίσετε εκπληκτικά οφέλη από το φυτό. Το σκόρδο θεωρείται μία από τις καλύτερες τροφές για την πρόληψη ασθενειών με βάση τα ισχυρά και ποικίλα αποτελέσματά του.