Διατροφή

Ωμέγα– 3 λιπαρά και καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Ωμέγα – 3 λιπαρά και καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες Η κατανάλωση ψαριών και ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), δεν μείωσαν τον κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό και θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια) μεταξύ υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών σε μεγάλη μελέτη διάρκειας πολλών ετών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Preventive Medicine. Τα αποτελέσματα […]

Ωμέγα – 3 λιπαρά και καρδιαγγειακός κίνδυνος στις γυναίκες

Η κατανάλωση ψαριών και ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), δεν μείωσαν τον κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό και θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια) μεταξύ υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών σε μεγάλη μελέτη διάρκειας πολλών ετών που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Preventive Medicine. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που πρότειναν την αυξημένη πρόσληψη ψαριού ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και ως παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Στη νέα αυτή ανατρεπτική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν με ερωτηματολόγια διατροφής 39.876 υγιείς γυναίκες ηλικίας 45 ετών τα έτη 1993-2014. Κατά τη διάρκεια της έρευνας τεκμηριώθηκαν 1941 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν τόνο και σκούρα ψάρια (σκουμπρί, σολομό, σαρδέλες και ξιφία) λιγότερο από μια φορά το μήνα είχαν τον ίδιο μείζονα κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως εκείνες που κατανάλωναν μία έως τρεις φορές το μήνα, μία φορά την εβδομάδα, ή συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ενέργειας από α-λινολεϊικό οξύ ή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κινδύνου καρδιαγγειακής νοσηρότητας.

Οι μελετητές αναγνωρίζουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει σημαντική ανομοιογένεια στον τρόπο με τον οποίο τα ψάρια, τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και το ιχθυέλαιο μπορεί να επιδρούν στην καρδιαγγειακή κίνδυνο. Ίσως τυχούσα καρδιοπροστατευτική δράση τους επίσης να μπορεί να επηρεαστεί από άλλες κλινικές συνθήκες και συνοδά νοσήματα. Επίσης αναγνωρίζουν ότι η εκτίμηση διατροφής με ερωτηματολόγια – όσο αξιόπιστα και εάν είναι αυτά – είναι ατελής και μόνο ενδεικτική.
Θα ήταν σημαντικό να εξετασθεί περαιτέρω πώς και σε ποιο βαθμό οι βιολογικές επιδράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων επηρεάζονται από διάφορους κλινικούς παράγοντες και τι αντίκτυπο θα είχε αυτό για την εφαρμογή διατροφικής παρέμβασης σε υγιείς γυναίκες.