Διατροφή

Οκτώ συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Είναι σύνηθες όταν ξεκινά ο καινούργιος χρόνος να κάνουμε τον απολογισμό μας και να θέτουμε νέους στόχους σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι και η διατροφή μας. Σκεφτόμαστε λοιπόν πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες επ’ ωφελεία της γενικότερης υγείας μας αλλά και της σιλουέτας μας. Πως μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτό; […]

Είναι σύνηθες όταν ξεκινά ο καινούργιος χρόνος να κάνουμε τον απολογισμό μας και να θέτουμε νέους στόχους σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι και η διατροφή μας. Σκεφτόμαστε λοιπόν πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες επ’ ωφελεία της γενικότερης υγείας μας αλλά και της σιλουέτας μας. Πως μπορεί όμως να επιτευχθεί αυτό;

  • Ενδοβολή και αυτογνωσία. Θέλω να χάσω βάρος για περισσότερη ευεξία ή γιατί είναι απαραίτητο λόγω ενός προβλήματος υγείας, ή και για τους δύο λόγους;
  • Βήμα – βήμα. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές μας, όπως και σε όλες τις συνήθειες, δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Απαιτείται χρόνος. Ξεκινήστε από μικρές αλλαγές και προσπαθήστε να τις διατηρήσετε.
  • Ημερολόγιο. Όταν καταγράφουμε τι καταναλώνουμε – κρατάμε δηλαδή διατροφικό ημερολόγιο αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τι τρώμε και που εντοπίζονται τα λάθη.
  • Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων. Σημασία δεν έχει μόνο τι τρώμε αλλά και η ποσότητα που καταναλώνουμε.
  • Περιορίστε την κατανάλωση της ζάχαρης και του αλατιού.
  • Μάθετε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες των τυποποιημένων τροφίμων.
  • Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Βρείτε ποια φυσική δραστηριότητα σας ταιριάζει και κάντε τη πράξη.
  • Μοντέλο μεσογειακής διατροφής. Καταναλώστε ποικιλία προϊόντων φυτικής προέλευσης, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, το ελαιόλαδο. Καταναλώστε ψάρια και θαλασσινά δύο φορές την εβδομάδα, κοτόπουλο, μία έως δύο φορές την εβδομάδα. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.