Διατροφή

Οι τροφές που βελτιώνουν την μνήμη

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Η μνήμη μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β μιας και αυτές βοηθούν στην εξουδετέρωση της ομοκυστεΐνης στον οργανισμό. Ποιές τροφές είναι αυτές; . Απαντησεις μας δίνει η Γεωργία Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc. Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης& Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ. Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ […]

Η μνήμη μπορεί να βελτιωθεί με την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β μιας και αυτές βοηθούν στην εξουδετέρωση της ομοκυστεΐνης στον οργανισμό. Ποιές τροφές είναι αυτές; . Απαντησεις μας δίνει η Γεωργία Καπώλη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc. Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης& Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ.

Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ είναι:

  • Μπρόκολο, μπιζέλι, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Μπανάνες, πορτοκάλια
  • Ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια
  • Ξηροί καρποί, όσπρια

 Οι βιταμίνες της οικογένειας Β και ιδιαίτερα οι Β1, Β6 και Β12 που βοηθούν το νευρικό σύστημα, περιέχονται στα ακόλουθα τρόφιμα:

  • Ψάρι, κρέας, πουλερικά
  • Σόγια, δημητριακά, μπιζέλια, μη αποφλοιωμένο ρύζι
  • Ξηροί καρποί, μπανάνες
  • Αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα

 Άλλες ουσίες που πάιζουν καθοριστικό ρόλο στη καλή λειτουργία της μνήμης είναι : το πράσινο τσάι, ο καφές, η μέτρια κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε υδατάνθρακες (ψωμί, πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά).

 Συστήνεται , επίσης, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε μαγνήσιο, το οποίο συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών σημάτων στον εγκέφαλο και κατ’επέκταση στη βελτίωση της μνήμης. Η γλυκόζη είναι το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου. Η σωματική άσκηση.

Βότανα: στη σωστή λειτουργία της μνήμης φαίνεται απο μελέτες να εμπλέκονται και βότανα με κύριο αντιπρόσωπο το gingo biloba.  Το βότανο αυτό έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο καθώς και τα επίπεδα οξυγόνου.  Ακόμα, οι ίδιες μελέτες έδειξαν ότι το gingo biloba βοηθάει τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τη γλυκόζη που προέρχεται από τη τροφή. Η θετική του επίδραση στη μνήμη αφορά τόσο την πρόσφατη μνήμη (short term memory) όσο και την πιο μακρινή (long term memory). Μην ξεχνάμε την σωματική άσκηση.