Διατροφή

Οι ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας είναι περισσότερο θρεπτικές

Οι ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας είναι περισσότερο θρεπτικές
Οι  ντομάτες που έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικό τρόπο,ενισχύουν ακόμη περισσότερο την διατροφική τους  αξία. Σχετικές πληροφορίες μας δίνει η Γεωργία Καπώλη-Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc.Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Eπιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας . Σε τετραετή έρευνα χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επικεφαλή τον καθηγητή C. Leifert βρέθηκε […]

Οι  ντομάτες που έχουν καλλιεργηθεί με βιολογικό τρόπο,ενισχύουν ακόμη περισσότερο την διατροφική τους  αξία.

Σχετικές πληροφορίες μας δίνει η Γεωργία Καπώλη-Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc.Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Eπιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας .

Σε τετραετή έρευνα χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με επικεφαλή τον καθηγητή C. Leifert βρέθηκε ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, και συγκεκριμένα οι ελληνικές βιολογικές ντομάτες, σε σχέση με τις αντίστοιχες συμβατικές είναι πλουσιότερες έως και 40% σε αντιοξειδωτικές ουσίες συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών.

Η διαφορά αυτή ήταν σημαντική σε σημείο που θεωρήθηκε ότι η βιολογική παραγωγή θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που δε λαμβάνουν καθημερινά τις 5 συνιστώμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών, να προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών.

Oι ντομάτες βιολογικής καλλιέργειας έχουν και τα εξής προτερήματα:

  • χαμηλότερα επίπεδα νιτρικών
  • υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης C
  • απουσία χημικών υπολειμμάτων

 Έτσι, όταν καταναλώνουμε βιολογικές ντομάτες την σωστή εποχή ωρίμανσης μόνο καλό μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας.

Το λυκοπένιο στον επεξεργασμένο πολτό ντομάτας είναι 4-6 φορές περισσότερο διαθέσιμο βιολογικά από ότι στη φρέσκια ντομάτα, αυτό οφείλεται στο ότι η κυτταρική μεμβράνη των φυτικών κυττάρων της ντομάτας καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερο λυκοπένιο.

Τα επεξεργασμένα προϊόντα ντομάτας όπως, ο πελτές, περιέχουν 6 φορές περισσότερο λυκοπένιο συγκριτικά με την ίδια ποσότητα από φρέσκια ντομάτα.