Διατροφή

Νέα έρευνα “ενοχοποιεί” τις τηγανιτές πατάτες

Νέα έρευνα “ενοχοποιεί” τις τηγανιτές πατάτες
Σε μια περίοδο οκταετίας, οι άνθρωποι που  έτρωγαν τακτικά τηγανιτές πατάτες, ήταν δυο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις ποσότητες πατάτας, που καταναλώθηκαν από 4.440 ανθρώπους ηλικίας από 45 έως 79 χρόνων και την κατάσταση της υγείας τους και μετά […]

Σε μια περίοδο οκταετίας, οι άνθρωποι που  έτρωγαν τακτικά τηγανιτές πατάτες, ήταν δυο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις ποσότητες πατάτας, που καταναλώθηκαν από 4.440 ανθρώπους ηλικίας από 45 έως 79 χρόνων και την κατάσταση της υγείας τους και μετά από οκτώ χρόνια 236 από αυτούς πέθαναν. Στην ουσία το τηγάνισμα έκανε τη ζημιά, αφού όσοι έφαγαν πατάτες μαγειρεμένες με άλλο τρόπο, δεν έπαθαν κάτι. Βέβαια σε κείνους που έχασαν τη ζωή τους μπορεί να μέτρησαν και άλλες παράμετροι, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, όπως τα παραπανίσια κιλά, η έλλειψη άσκησης και το πολύ αλάτι.

“Όποιος καταναλώνει συχνά τηγανητές πατάτες φαίνεται ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας”, τόνισαν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Dr Nicola Veronese από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στην Padova της Ιταλίας. Η Susanna Larsson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, δήλωσε σχετικά: “Η κατανάλωση τηγανητής πατάτας μπορεί να αποτελέσει δείκτη ενός λιγότερο υγιεινού τρόπου διατροφής, που συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο κατανάλωσαν τρεις φορές περισσότερες τηγανητές πατάτες το 2014 από ό, τι το 1974 – συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων και προτηγανισμένων, που αγοράστηκαν από το σούπερ μάρκετ.