Διατροφή

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;
Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Η Ελλάδα φημίζεται για το εξαιρετικό της ελαιόλαδο, βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Αλλά με τόση ποικιλία φυτικών ελαίων στην αγορά, πώς ξέρουμε ποια είναι τα καλύτερα για μαγείρεμα; Ενώ ορισμένα λάδια είναι ιδανικά για ψηλό μαγείρεμα, άλλα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας όταν θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Ας δούμε ποια λάδια πρέπει να αποφεύγουμε στο μαγείρεμα.

Λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος

Το σημείο καπνίσματος ενός λαδιού είναι η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να διασπάται και να καίγεται. Όταν ένα λάδι καίγεται, απελευθερώνονται τοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος δεν είναι κατάλληλα για τηγάνισμα, σοτάρισμα ή άλλες μεθόδους μαγειρέματος υψηλής θερμοκρασίας.

  • Σπορέλαιο: Με χαμηλό σημείο καπνίσματος περίπου στους 107°C, το σπορέλαιο δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα. Όταν θερμανθεί, μπορεί να οξειδωθεί γρήγορα, σχηματίζοντας επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.
  • Λιναρόσπορος: Παρόλο που ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει πολύ χαμηλό σημείο καπνίσματος περίπου στους 107°C. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες ή smoothies.
  • Καρυδόλαδο: Το καρυδόλαδο έχει υπέροχη γεύση, αλλά δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Το σημείο καπνίσματος του είναι περίπου στους 160°C. Χρησιμοποιήστε το για να τελειώσετε πιάτα ή ως ντρέσινγκ για σαλάτες.

 

Υδρογονωμένα φυτικά έλαια

Τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε υγρό φυτικό έλαιο, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δημιουργεί trans λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη τύπου 2. Ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν υδρογονωμένα φυτικά έλαια.

Όταν επιλέγετε λάδι για μαγείρεμα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνίσματος του. Για ψηλό μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος, όπως το ελαιόλαδο ή το λάδι αβοκάντο. Αποφύγετε τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνίσματος και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.