Διατροφή

Κόκκινο κρασί με μέτρο ασπίδα στα κρυολογήματα

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Ισπανοί επιστήμονες ανέλυσαν την επίδραση του κόκκινου κρασιού στην υγεία των ανθρώπων σε μια μελέτη που συμμετείχαν περίπου 4.000 άτομα. Το συμπέρασμα; Η κατανάλωση άνω των δύο ποτηριών κόκκινο κρασί, μειώνει κατά 44% την εμφάνιση των κρυολογημάτων σε σχέση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου οινοπνευματώδη ποτά. Τα άτομα που πίνουν κατά μέσο όρο […]

Ισπανοί επιστήμονες ανέλυσαν την επίδραση του κόκκινου κρασιού στην υγεία των ανθρώπων σε μια μελέτη που συμμετείχαν περίπου 4.000 άτομα. Το συμπέρασμα;

Η κατανάλωση άνω των δύο ποτηριών κόκκινο κρασί, μειώνει κατά 44% την εμφάνιση των κρυολογημάτων σε σχέση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου οινοπνευματώδη ποτά. Τα άτομα που πίνουν κατά μέσο όρο 1 ποτήρι κρασί την ημέρα, παρουσιάζουν επίσης λιγότερα κρυολογήματα, αλλά περισσότερα σε σύγκριση με τους πρώτους.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρασιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μειωμένη θνησιμότητα καθώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς μας. Το κρασί όπως λένε οι ειδικοί, δρα θετικά στον οργανισμό προκαλώντας μια μικρή αύξηση στα επίπεδα της καλή χοληστερόλης  HDL. Επιπλέον, περιέχει ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη, που έχουν αντιπηκτικές δράσεις διότι μειώνουν τη δυνατότητα συγκόλλησης των αιμοπεταλίων μεταξύ τους.

Εργαστηριακές έρευνες που έγιναν σε ποντικούς, έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη που περιέχεται όχι μόνο στο κρασί, αλλά και στα σταφύλια και στο χυμό αυτών, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής. Ενώ, βρέθηκε ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνων. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή για παράδειγμα που υπάρχουν στο κρασί βοηθούν το μεταβολισμό των κυττάρων προστατεύοντας τα από τις νοσηρές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου.