Διατροφή

Κίνδυνος εγκεφαλικού από θρεπτική ουσία στο κρέας και το αυγό

Κίνδυνος εγκεφαλικού από θρεπτική ουσία στο κρέας και το αυγό
Μια θρεπτική ουσία στο κρέας και τα αυγά μπορεί να “συνεργάζεται” με τα βακτήρια του εντέρου για να κάνει το αίμα πιο επιρρεπές σε πήξη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η αυξημένη πήξη του αίματος προκαλεί θρόμβους, οι οποίοι με την σειρά τους εκτοξεύουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό […]

Μια θρεπτική ουσία στο κρέας και τα αυγά μπορεί να “συνεργάζεται” με τα βακτήρια του εντέρου για να κάνει το αίμα πιο επιρρεπές σε πήξη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η αυξημένη πήξη του αίματος προκαλεί θρόμβους, οι οποίοι με την σειρά τους εκτοξεύουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτή η θρεπτική ουσία, που υπάρχει εν αφθονία στο κρέας και το αυγό ονομάζεται χολίνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν έδωσαν σε 18 υγιείς εθελοντές συμπληρώματα χολίνης, αυξήθηκε στον οργανισμό εκείνων η παραγωγή μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται TMAO.

Αυτό, με τη σειρά του, αύξησε την τάση των κυττάρων του αίματος να πήζουν και να δημιουργούν θρόμβους. Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Το TMAO είναι συντομογραφία για την ουσία Ν-οξείδιο τριμεθυλαμίνης (trimethylamine N-oxide – ΤΜΑΟ). Παράγεται όταν τα βακτήρια του εντέρου χωνεύουν χολίνη και ορισμένες άλλες ουσίες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα αυξημένα επίπεδα TMAO στο αίμα με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής στη νέα μελέτη, δρ Stanley Hazen.

Αυτά τα ευρήματα, όπως είπε, δίνουν τις πρώτες άμεσες αποδείξεις ότι η χολίνη αναπροσαρμόζει την παραγωγή TMAO στο ανθρώπινο έντερο, το οποίο στη συνέχεια καθιστά τα αιμοπετάλια (έναν τύπο κυττάρων αίματος) πιο επιρρεπή στη συγκόλληση (σχηματισμός θρόμβων). Η χολίνη βρίσκεται σε διάφορες τροφές, αλλά είναι πιο συγκεντρωμένη σε ζωικά προϊόντα όπως κρόκοι αυγών, βοδινό κρέας και κοτόπουλο.