Διατροφή

Καύσωνας Διατροφή: Μεσογειακή Σαλάτα με Κριθαράκι

Καύσωνας Διατροφή: Μεσογειακή Σαλάτα με Κριθαράκι
Όπως ανέφερα, η σαλάτα αυτή έχει την ευκολία ότι μπορεί να ετοιμαστεί 1-2 μέρες πριν σερβιριστεί!

Καύσωνας Διατροφή: Σερβίρει 2-3 άτομα σαν κυρίως πιάτο, 4-6 σαν συνοδευτικό

Όταν ο καιρός είναι καλοκαιρινός, τότε ο οργανισμός μας σηκώνει ελαφρά, δροσερά γεύματα και όμορφες σαλάτες. Γι αυτό σήμερα σας ετοίμασα αυτή την εύκολη, γευστικότατη σαλάτα.

Η Σαλάτα είναι φτιαγμένη με βραστό Κριθαράκι, ένα συνδυασμό από διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά και μια υπέροχη σάλτσα βινεγκρέτ.

Πάμε να δούμε μαζί πώς να τη φτιάξουμε!

Κατάλληλη για Βίγκαν και Νηστεία

ΥΛΙΚΑ:

Υλικά για τη Σαλάτα:

250 γρ / 9 oz / 1 φλ. γεμάτο, μέτριο Κριθαράκι

1/2 γλυκό κόκκινο Κρεμμύδι

1/2 πράσινη Πιπεριά

1/2 κόκκινη Πιπεριά

5-6 Ελιές Καλαμών, κομμένες σε κομματάκια

40 γρ / 1,4 oz / 4-5 λιαστές Ντομάτες, κομμένες σε λωρίδες ή ψιλοκομμένες

2 κ.σ. φρέσκος Μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1 κ.σ. φρέσκος Δυόσμος, ψιλοκομμένος

Υλικά για την σάλτσα βινενγκρέτ:

3 κ.σ. / 45 ml έξτρα παρθένο Ελαιόλαδο

1 κ.σ. χυμός Λεμονιού

1 – 1,5 κ.σ. Ξύδι απο κόκκινο κρασί

1 κ.σ. Μουστάρδα ήπια

1 κ.γ. / 5,6 γρ / 0,2 oz Φρεσκοτριμμένο Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

ΜΕΘΟΔΟΣ:

Α. Βράστε το Κριθαράκι:

  1. Βάλτε μια μέτρια κατσαρόλα πάνω από δυνατή φωτιά και βάλτε μέσα περίπου 1,2 lt βραστό Νερό και λίγο αλάτι.
  2. Προσθέστε το κριθαράκι και χαμηλώστε τη φωτιά.
  3. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, βράστε το Κριθαράκι περίπου για 14′ ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του.
  4. Ανακατεύετέ το συχνά.
  5. Μόλις βράσει, στραγγίστε το σε ένα σουρωτήρι.
  6. Ανακινήστε το για να φύγει το νερό του.
  7. Βάλτε το κατόπιν σε ένα βαθύ μπολ σαλάτας.

Β. Φτιάξτε τη σάλτσα βινεγκρέτ:

  1. Ανακατέψτε με σύρμα, σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο με όλα τα υλικά της βινεγκρέτ, προσθέτοντας και αλατοπίπερο.
  2. Περιχύστε το στο βρασμένο ζεστό Κριθαράκι.
  3. Ανακατέψτε το μέσα στο Κριθαράκι! Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να το κρατήσει σπυρωτό και να μη κολλάνε οι κόκκοι μεταξύ τους!
  4. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει.

Γ. Ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά:

  1. Μετά από 2 ώρες, βάλτε το μισό κρεμμύδι σε νερό για 15′-20′, για να φύγει η οξύτητα του.
  2. Πλύντε και κόψτε σε κυβάκια τη μισή πράσινη και κόκκινη Πιπεριά.
  3. Κόψτε σε λωρίδες ή κομματάκια τις λιαστές ντομάτες.
  4. Βάλτε τα στην άκρη.
  5. Αφαιρέστε το κρεμμύδι από το νερό και ψιλοκόψτε ή τρίψτε το.
  6. Βγάλτε το Κριθαράκι από το ψυγείο.
  7. Ρίξτε όλα τα λαχανικά μέσα στο μπολ με το Κριθαράκι συν τις ψιλοκομμένες Ελιές και ανακατέψτε καλά ώστε να ενσωματωθούν στα υπόλοιπα υλικά.
  8. Δοκιμάστε τώρα μήπως η σαλάτα χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο!
  9. Για να τελειώσετε, πασπαλίστε από πάνω με ψιλοκομμένο μαιντανό και δυόσμο.
  10. Έτοιμη!
  11. Καλύψτε το μπολ ξανά με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το πίσω στο ψυγείο για 1 ώρα επιπλέον, πριν τη σερβίρετε. Αυτό θα βοηθήσει να απελευθερωθούν τα αρώματα των λαχανικών και να ενωθούν με το κριθαράκι!

Δ. Προτάσεις σερβιρίσματος:

Σερβιρισμένη κρύα, είναι ιδανική σαν ελαφρύ, δροσιστικό Μεσημεριανό γεύμα από μόνη της.

Μπορεί όμως να συνοδεύσει υπέροχα ψητό κρέας, κοτόπουλο ή και ψάρι.

Και νάτο: Ένα μπολ γεμάτο φρέσκιες, Καλοκαιρινές γεύσεις! Απολαύστε το!

Ε. Πληροφορίες φύλαξης:

Όπως ανέφερα, η σαλάτα αυτή έχει την ευκολία ότι μπορεί να ετοιμαστεί 1-2 μέρες πριν σερβιριστεί!