Διατροφή

Καρπούζι υγεία: 5 λόγοι για να προσθέσετε περισσότερο καρπούζι στη διατροφή σας

Καρπούζι υγεία: 5 λόγοι για να προσθέσετε περισσότερο καρπούζι στη διατροφή σας
Καρπούζι υγεία: Με 92% νερό, το καρπούζι μπορεί να μας βοηθήσει να ενυδατωθούμε, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες

Τα φρέσκα προϊόντα το καλοκαίρι είναι παράδεισος, αλλά λίγες επιλογές φέρνουν περισσότερα στο πιάτο από το καρπούζι. Όχι μόνο είναι νόστιμο, αλλά είναι επίσης γεμάτο με θρεπτικά οφέλη, σύμφωνα με τη Melissa Keeney, RDN, υπεύθυνη κλινικής διατροφής στο Ιατρικό Κέντρο St. Vincent. Η Keeney προσφέρει πέντε οφέλη για την υγεία του καρπουζιού και μερικούς δημιουργικούς τρόπους για να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Σας κρατάει ενυδατωμένους

«Το νερό που παίρνουμε από τα τρόφιμα, ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά, συμβάλλει στη συνολική μας ενυδάτωση για την ημέρα», εξηγεί. «Με 92% νερό, το καρπούζι μπορεί να μας βοηθήσει να ενυδατωθούμε, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες». Το να παραμένουμε ενυδατωμένοι βοηθά επίσης να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές.

Καλό για την καρδιά σας

Το καρπούζι περιέχει δύο βασικά συστατικά που η έρευνα έχει συνδέσει με την υγεία της καρδιάς. Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που βρίσκεται στα κόκκινα προϊόντα, όπως οι ντομάτες, η γκουάβα και οι κόκκινες πιπεριές, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, συνεχίζει η Keeney.

Διασκεδαστικό γεγονός: Τα καρπούζια χωρίς κουκούτσι τείνουν να έχουν περισσότερο λυκοπένιο από αυτά με σπόρους. Επιπλέον, το καρπούζι περιέχει το αμινοξύ κιτρουλίνη, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς αυξάνοντας τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. «Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η κιτρουλίνη μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο μετά από μια προπόνηση και να μειώσει τη γνωστική έκπτωση», προσθέτει.

Σταθεροποιεί τα σάκχαρα στο αίμα

Παρά τη γλυκύτητα του, το καρπούζι λειτουργεί πραγματικά για να κρατά υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν τρώγεται με πρωτεΐνη ή λίπος όπως τυρί φέτα, ελληνικό γιαούρτι ή αμύγδαλα, λέει η Keeney.

Γεμάτο με βιταμίνη Α

Μόνο μία φέτα έχει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα αυτής της βιταμίνης, η οποία ενισχύει την υγεία των ματιών, της καρδιάς και του δέρματος.

Εύκολο στην πέψη

Αυτό είναι χρήσιμο για άτομα με πεπτικές παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, σημειώνει η Keeney. Ενώ οι διατροφικές συστάσεις για τέτοιους ανθρώπους είναι εξατομικευμένες, λέει γενικά τα πεπόνια, συμπεριλαμβανομένου του πεπονιού και του μελιτώματος, χωνεύονται πιο εύκολα από άλλα φρούτα.

Πώς να προσθέσετε το καρπούζι στη διατροφή σας

Εκτός από το να τρώτε καρπούζι κομμένο σε κομμάτια ή σε φέτες, η Keeney προτείνει να το δοκιμάσετε με αυτούς τους τρόπους:

  • Ως σορμπέ. Φτιάξτε το μόνοι σας ρίχνοντας φρούτα με λίγο χυμό λάιμ στο μπλέντερ και μετά παγώνοντας.
  • Αναμειγνύεται με αγγούρι και βασιλικό
  • Μετατρέπεται σε γκασπάτσο
  • Αναδεύεται σε smoothie με γιαούρτι
  • Βουτηγμένο σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα
  • Ψημένα στη σχάρα ως σουβλάκια με φέτα
  • Κόβουμε σε σαλάτα με μούρα και μέντα