Διατροφή

Καρπούζι, σε πόσους βαθμούς Κελσίου πρέπει να διατηρείται;

Καρπούζι, σε πόσους βαθμούς Κελσίου πρέπει να διατηρείται;
Αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πιο νόστιμο και ζουμερό φρούτο του καλοκαιριού, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που όμως διατηρούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Ότι ο τρόπος συντήρησης του επηρεάζει κατά πολύ τις θρεπτικές του ουσίες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ερευνητική ομάδα του Αμερικανού Υπουργείου Γεωργίας, όπου διαπίστωσε πως το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία […]

Αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πιο νόστιμο και ζουμερό φρούτο του καλοκαιριού, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που όμως διατηρούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Ότι ο τρόπος συντήρησης του επηρεάζει κατά πολύ τις θρεπτικές του ουσίες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ερευνητική ομάδα του Αμερικανού Υπουργείου Γεωργίας, όπου διαπίστωσε πως το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου παρέχει στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ αυτό που έχει μπει στο ψυγείο. Το πιθανότερο είναι να μη σας ενθουσιάζει η σκέψη να καταναλώσετε ζεστό το συγκεκριμένο φρούτο, αν όμως θέλετε να επωφεληθείτε αυτός είναι ο σωστός τρόπος σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα  καροτενοειδή, πρόκειται για τις αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορεί να περιορίσουν στο ελάχιστο τη βλάβη που προκαλεί η ηλιακή έκθεση αλλά και διάφορες χημικές ουσίες. Όσο αφορά το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένη, είναι το αντιοξειδωτικό που του χαρίζει το κατακόκκινο εσωτερικό χρώμα του και που έχει διαπιστωθεί πως συμβάλλει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αυτό που έκαναν οι ειδικοί, ήταν να ελέγξουν διάφορες ποικιλίες καρπουζιού αποθηκευμένες για 14 ημέρες στους 21, 13 και 5 βαθμούς Κελσίου. Εκείνο λοιπόν που διαπιστώθηκε είναι αποθηκευμένα καρπούζια σε θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου, δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου με κλιματισμό, είχαν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα υπόλοιπα. Επιπλέον συγκριτικά με τα καρπούζια που μόλις είχαν συλλεχθεί από το χωράφι, όπου αναπτύσσονται διαφορετικές θερμοκρασίες, εκείνα που είχαν συντηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου είχαν 40% περισσότερη λυκοπένη και 50% έως 139% επιπλέον β-καροτένη, την οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Κάνοντας το συγκεκριμένο πείραμα οι επιστήμονες κατέληξαν στο εκπληκτικό συμπέρασμα ότι τα καρπούζια συνεχίζουν να παράγουν θρεπτικές ουσίες ακόμη και μετά τη συλλογή τους, αν όμως συντηρηθούν μέσα σε ψυγείο αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται κατά πολύ. Επίσης αν το καρπούζι διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου η διάρκεια ζωής του είναι 14 με 21 ημέρες, σε θερμοκρασία ψύξης όμως, δηλαδή περίπου στους 5 βαθμούς Κελσίου, αρχίζει να αλλοιώνεται. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αγοράσετε καρπούζι σκεφτείτε καλά πώς θα το καταναλώσετε, γιατί όντως είναι ιδιαίτερα απολαυστικό όταν το τρώμε κρύο από το ψυγείο, στην πραγματικότητα όμως επωφελούμαστε από τα θρεπτικά του συστατικά αν το αφήσουμε έξω από αυτό!