Διατροφή

Καρδιακά Νοσήματα: Διατροφή μετά από χειρουργείο καρδίας

Καρδιακά Νοσήματα: Διατροφή μετά από χειρουργείο καρδίας

Καρδιακά Νοσήματα: Mπορούμε να επιλέξουμε να αποφύγουμε προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το φαγητό είναι η πιο σημαντική πτυχή σε όλες τις κοινωνίες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 85% όλων των θανάτων από CVD οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (CVD) είναι διαταραχές της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων και περιλαμβάνουν στεφανιαία νόσο, εγκεφαλοαγγειακή νόσο, ρευματικές καρδιακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις.

Τα καρδιακά προβλήματα αυξάνονται, λόγω των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, το στρες, οι ελαττωματικές διατροφικές συνήθειες και ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη άσκησης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι ελεγχόμενοι. Ναι, μπορούμε να επιλέξουμε να αποφύγουμε προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Το φαγητό είναι η πιο σημαντική πτυχή σε όλες τις κοινωνίες.

Μύθος: Η κατανάλωση ορισμένων «σούπερ τροφών» θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τις καρδιακές παθήσεις μακριά.

Γεγονός: Δεν υπάρχει σούπερ φαγητό. Αν και, τρόφιμα όπως τα ρόδια, τα καρύδια και τα ψάρια είναι καλά για την επιλογή σας. Όμως, δεν θα σας εμποδίσουν να αναπτύξετε καρδιακές παθήσεις. Ορισμένες δίαιτες μπορούν, ωστόσο, να σας βοηθήσουν. Σύμφωνα με τόνους μελετών, η μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελείται από δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και μονοακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο, μία φορά την εβδομάδα ψάρι ή κοτόπουλο, έχει δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Κανείς πρέπει να αποφύγει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος καθώς περιέχει πολλή χοληστερόλη.

Μύθος: Τα λίπη δεν είναι καλά για εσάς.

Γεγονός: Το σώμα μας απαιτεί χοληστερόλη σε ορισμένη ποσότητα καθημερινά, καθώς οι περισσότερες ορμόνες μας αποτελούνται από χοληστερόλη. Ο εγκέφαλός μας και ορισμένοι μύες απαιτούν χοληστερόλη ως καύσιμο. Χρειαζόμαστε λοιπόν χοληστερόλη ή λίπος, αλλά η ποιότητα και η ποσότητα είναι σημαντική. Ποιοτικά, πρέπει να αποφύγετε τα λιπαρά που παράγονται από τεχνητό φαγητό, μερικά από τα ψημένα τρόφιμα και τα μεταποιημένα τρόφιμα. Όχι μόνο αυτό, ακόμη και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως αναψυκτικά κ.λπ., έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι κακά για την καρδιά. Τα κορεσμένα λίπη, τα οποία προέρχονται από ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας και το βούτυρο, τείνουν επίσης να αυξάνουν τα επίπεδα LDL κάποιου, ενώ τα μονοακόρεστα λίπη και τα πολυακόρεστα λίπη μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα LDL σας όταν χρησιμοποιούνται στη θέση των κορεσμένων λιπαρών. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων ή φυσικών τροφίμων δεν θα αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Η καθημερινή μας ανάγκη για λιπαρά πρέπει να διατηρείται στο 10% της ενεργειακής μας ανάγκης, η οποία ανέρχεται περίπου στα 30-35gms την ημέρα.

Μύθος: Το αλάτι δεν είναι επικίνδυνο καθώς είναι φυσικό προϊόν.

Γεγονός: Το υπερβολικό αλάτι είναι πιο επικίνδυνο από τα λίπη και τη ζάχαρη. Όχι μόνο αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση αλλά επίσης ασκεί μεγάλο φορτίο στους νεφρούς σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το αλάτι βρίσκεται φυσικά στα περισσότερα από τα είδη διατροφής, τα οποία επιλέγουμε. Δεν πρέπει να προσθέτουμε αλάτι. Όμως, όταν μιλάμε για μεταποιημένα τρόφιμα, η ποσότητα αλατιού είναι συχνά πάνω από τα φυσικά επίπεδα. Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση λόγω του επιπλέον νερού που είναι αποθηκευμένο στο σώμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ασκήσει πίεση στην καρδιά, στις αρτηρίες, στα νεφρά και στον εγκέφαλο. Επιπλέον, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και νεφρικών παθήσεων. Επομένως, πρέπει να παρακολουθείτε την κατανάλωση αλατιού και να τρώτε τρόφιμα που περιέχουν λιγότερη ποσότητα αλατιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η υψηλότερη πρόσληψη κρέατος συνδέεται με συμπτώματα παιδικού άσθματος

Τρεις κανόνες για να έχεις υγιή μαλλιά για πάντα

Πώς η ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη ήταν η ευλογία του 2020

Ποια τρόφιμα προκαλούν αέρια και φούσκωμα;

Φούσκωμα: Ενώ τα υπερβολικά αέρια και το φούσκωμα μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, συχνά συμβαίνουν λόγω των τροφών που καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Είναι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη καλή για την υγεία σας;

Γλουτένη: Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η κύρια θεραπεία για άτομα με κοιλιοκάκη. Πολλοί άνθρωποι χωρίς να πάσχουν από αυτή την κατάσταση ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη για τα υποτιθέμενα οφέλη που έχει για την υγεία.

Χοιρινή ράχη μπριζόλας με σαλτσα μανιταριών & πατάτες ριζολέ

Οπότε με ένα μαχαίρι και πιρούνα κοπής, θα κόψετε φέτες, περί το μισό εκατοστό και κάτι, ώστε να πάνε δύο ανά μερίδα. Θα προσθέσετε δύο-τρεις γενναίες κουταλιές σάλτσα μανιταριών να τις μισοκαλύψει και τις πατάτες ριζολέ απ’ την άλλη πλευρά του πιάτου. 

Δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Χαμηλοί υδατάνθρακες: Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά περιλαμβάνει πρωτίστως τη μείωση του αριθμού των υδατανθράκων και την αντικατάστασή τους με υγιεινά λιπαρά.

Τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του σκόρδου

Σκόρδο Ιδιότητες: Το σκόρδο αναπτύσσεται σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι ένα δημοφιλές συστατικό στο μαγείρεμα λόγω της έντονης μυρωδιάς και της νόστιμης γεύσης του. Ωστόσο, σε όλη την αρχαία ιστορία, η κύρια χρήση του σκόρδου ήταν για την υγεία και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες

Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light ενέχει κινδύνους για την υγεία

Αναψυκτικά: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αναψυκτικά light, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ένα γλυκό και ανθρακούχο ποτό χωρίς να καταναλώνουν εκατοντάδες θερμίδες ή να φορτώνονται με μεγάλες δόσεις ζάχαρης.

Η plant based διατροφή ενισχύει το μεταβολισμό

Χορτοφαγία: Για άτομα που μπορεί να επιθυμούν να χάσουν βάρος, οι φυτικές δίαιτες θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη λύση χάρη στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το μεταβολισμό.