Διατροφή

Η υπερβολική κατανάλωση άσπρου ρυζιού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου2

Η υπερβολική κατανάλωση άσπρου ρυζιού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου2
  Οι ενήλικες που καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες άσπρου ρυζιού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τέσσερις προγενέστερες έρευνες που είχαν διεξαχθεί στην κίνα,  στην Ιαπωνία, στην Αμερική και στην Αυστραλία, έδειξαν ότι οι ενήλικες όσο περισσότερο άσπρο ρύζι έτρωγαν, τόσο υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη διέτρεχαν. […]

 

Οι ενήλικες που καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες άσπρου ρυζιού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τέσσερις προγενέστερες έρευνες που είχαν διεξαχθεί στην κίνα,  στην Ιαπωνία, στην Αμερική και στην Αυστραλία, έδειξαν ότι οι ενήλικες όσο περισσότερο άσπρο ρύζι έτρωγαν, τόσο υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη διέτρεχαν.

«Κάθε πρόσθετη μερίδα λευκού ρυζιού την ημέρα σχετίσθηκε με μικρή, αλλά στατιστικώς σημαντική αύξηση του κινδύνου εκδηλώσεως διαβήτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κι Σαν από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστώνη και συμπλήρωσε ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι  δεν υπάρχει πρόβλημα όταν τρώει κανείς μία ή δύο μερίδες ρύζι την εβδομάδα, αλλά όταν υπερβαίνει αυτές τις ποσότητες.

Σημειώνεται ότι το άσπρο ρύζι έχει σχετικά υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (GI), δηλαδή όταν το καταναλώνουμε αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, ενώ περιέχει και λιγότερα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο, που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του τύπου 2 διαβήτη.