Διατροφή

Η χορτοφαγία “σύμμαχος” στη μάχη κατά του καρκίνου

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ή αυγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, όπως λαρδί, ζωικό λίπος και ζελατίνη. Τι αναφέρουν όμως έρευνες σε σχέση με τη χορτοφαγία και τα οφέλη που δείχνει να […]

Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ή αυγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, όπως λαρδί, ζωικό λίπος και ζελατίνη. Τι αναφέρουν όμως έρευνες σε σχέση με τη χορτοφαγία και τα οφέλη που δείχνει να προσφέρει στην υγεία;

Ασπίδα κατά του καρκίνου

Σύμφωνα με έρευνες, τουλάχιστον το 30% των περιπτώσεων καρκίνου έχει συνδεθεί με τις διατροφικές συνήθειες και σε μελέτη ασθενών φάνηκε ότι η επιλογή της χορτοφαγίας, με τη συνέχιση κατανάλωσης γάλακτος και αβγών μείωσε τον κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν κρέας. Συνολικά, οι χορτοφάγοι τείνουν να παρουσιάζουν μειωμένους δείκτες σε διάφορα είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου αυτού του παχέος εντέρου, του στομάχου, της κύστης, των ωοθηκών, του στήθους, των λυμφατικών και των αιματοποιητικών ιστών, λόγω των αντιοξειδωτικών και των φυτικών ινών των φυτικών τροφών.

Κατά των χρόνιων ασθενειών

Οι έρευνες πάνω σε χορτοφάγους έχουν επίσης δείξει ότι όσοι επιλέγουν να αφαιρέσουν το κρέας από τη διατροφή τους, παρουσιάζουν σημαντική πτώση της χοληστερίνης, μέχρι και 35%, μειώνοντας κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Εκτός αυτού, η κατανάλωση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης συνδέεται, επίσης, και με μείωση της αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας, της φλεγμονής και του διαβήτη τύπου 2. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πλήθος παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, καρκίνο, καρδιοπάθεια, άσθμα κ.ο.κ.

Ομαλή λειτουργία του εντέρου

Πολλαπλές ακαδημαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν θετικές βακτηριακές επιδράσεις που σχετίζονται με την αποφυγή του κρέατος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης παθογόνων και της αύξησης προστατευτικών μικροοργανισμών στο έντερο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες από την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών σημαίνει καλύτερη υγεία του εντέρου, μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εκκολπωματίτιδας, καλύτερη πέψη και μείωση των προβλημάτων δυσκοιλιότητας.