ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η δύναμη του μπρόκολου κατά του καρκίνου του στόματος

Η δύναμη του μπρόκολου κατά του καρκίνου του στόματος

Η δύναμη που έχει το μπρόκολο κατά του καρκίνου του στόματος αναδεικνύονται από νέες έρευνες.

Σημαντικά ευρήματα παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου στη Φιλαδέλφεια. Ο λόγος για τη δύναμη που έχει το μπρόκολο κατά του καρκίνου του στόματος. Σύμφωνα με νέες έρευνες το πράσινο αυτό λαχανικό μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του στόματος ενώ αναμένονται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μάλιστα στις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε ποντίκια η σουλφοραφάνη που αποτελεί συστατικό του μπρόκολου μείωσε τους όγκους. Το μπρόκολο θα μπορούσε σύντομα να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λαιμού και του κεφαλιού μέσα από μια νέα θεραπεία που είναι γνωστή ως “πράσινη χημειοπροφύλαξη.”

Προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλης κλίμακας δοκιμών που έγιναν στην Κίνα, έδειξαν ότι η σουλφοραφάνη συμβάλλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών καρκινογόνων. Στο πλαίσιο αυτό αμερικανοί επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να διεξάγουν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
Συγκεκριμένα, θα χορηγηθούν κάψουλες που περιέχουν σπόρους μπρόκολου σε σκόνη προκειμένου να καθοριστεί εάν αυτό το σχήμα μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά του καρκίνου. Ο καθηγητής Dr. Julie Bauman του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που έχουν θεραπευτεί από καρκίνο της κεφαλής και του αυχένα είναι ακόμη σε πολύ υψηλό κίνδυνο για την επανεμφάνιση ενός δεύτερου καρκίνου στο στόμα ή στο λαιμό τους, και, δυστυχώς, αυτοί οι καρκίνοι είναι συνήθως μοιραίοι» για να συμπληρώσει πως “αναπτύσσουμε ένα ασφαλές, φυσικό μόριο που βρέθηκε σε σταυρανθή λαχανικά για την προστασία του στόματος όπου σχηματίζονται αυτοί οι καρκίνοι.”

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Ιατρικής Dr Daniel Johnson είπε: «Το σαφές όφελος της σουλφοραφάνης στην πρόληψη του καρκίνου του στόματος σε ποντίκια δημιουργεί την ελπίδα ότι αυτή η καλά ανεκτή ένωση μπορεί επίσης να ενεργήσει για την πρόληψη του καρκίνου του στόματος σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη χρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και καρκινογόνες ουσίες. “

Στο πλαίσιο της έρευνας συμμετείχαν 10 υγιείς εθελοντές στους οποίους έδωσαν χυμό φρούτων έχοντας αναμίξει σουλφοραφάνη. Οι εθελοντές δεν είχαν παρενέργειες από το εκχύλισμα και τα ευρήματα αυτά ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε μια κλινική δοκιμή στην οποία θα μετέχουν 40 εθελοντές, οι οποίοι έχουν κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί πρέπει να τρώμε μπανάνες καθημερινά;

Σοκολατόπιτα σε κούπα: Ένα γρήγορο και λαχταριστό γλυκάκι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αρακάς: Πώς βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου;

Αρακάς: Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όπως ο αρακάς στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της γενικής υγείας σας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του στομάχου.

Πράσινο τσάι: Ένα υγιεινό υποκατάστατο των ενεργειακών ποτών

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι προσφέρει μια υγιεινή εναλλακτική λύση απέναντι στα ενεργειακά ποτά, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, χαμηλή σε θερμίδες και παρέχει μια ήπια και διαρκή αύξηση ενέργειας χάρη στην L-θεανίνη.