Διατροφή

Η δύναμη του μπρόκολου κατά του καρκίνου του στόματος

Η δύναμη του μπρόκολου κατά του καρκίνου του στόματος

Η δύναμη που έχει το μπρόκολο κατά του καρκίνου του στόματος αναδεικνύονται από νέες έρευνες.

Σημαντικά ευρήματα παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου στη Φιλαδέλφεια. Ο λόγος για τη δύναμη που έχει το μπρόκολο κατά του καρκίνου του στόματος. Σύμφωνα με νέες έρευνες το πράσινο αυτό λαχανικό μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του στόματος ενώ αναμένονται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Μάλιστα στις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε ποντίκια η σουλφοραφάνη που αποτελεί συστατικό του μπρόκολου μείωσε τους όγκους. Το μπρόκολο θα μπορούσε σύντομα να προστατεύσει τους ανθρώπους από τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λαιμού και του κεφαλιού μέσα από μια νέα θεραπεία που είναι γνωστή ως “πράσινη χημειοπροφύλαξη.”

Προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλης κλίμακας δοκιμών που έγιναν στην Κίνα, έδειξαν ότι η σουλφοραφάνη συμβάλλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών καρκινογόνων. Στο πλαίσιο αυτό αμερικανοί επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να διεξάγουν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
Συγκεκριμένα, θα χορηγηθούν κάψουλες που περιέχουν σπόρους μπρόκολου σε σκόνη προκειμένου να καθοριστεί εάν αυτό το σχήμα μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά του καρκίνου. Ο καθηγητής Dr. Julie Bauman του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που έχουν θεραπευτεί από καρκίνο της κεφαλής και του αυχένα είναι ακόμη σε πολύ υψηλό κίνδυνο για την επανεμφάνιση ενός δεύτερου καρκίνου στο στόμα ή στο λαιμό τους, και, δυστυχώς, αυτοί οι καρκίνοι είναι συνήθως μοιραίοι» για να συμπληρώσει πως “αναπτύσσουμε ένα ασφαλές, φυσικό μόριο που βρέθηκε σε σταυρανθή λαχανικά για την προστασία του στόματος όπου σχηματίζονται αυτοί οι καρκίνοι.”

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Ιατρικής Dr Daniel Johnson είπε: «Το σαφές όφελος της σουλφοραφάνης στην πρόληψη του καρκίνου του στόματος σε ποντίκια δημιουργεί την ελπίδα ότι αυτή η καλά ανεκτή ένωση μπορεί επίσης να ενεργήσει για την πρόληψη του καρκίνου του στόματος σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη χρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και καρκινογόνες ουσίες. “

Στο πλαίσιο της έρευνας συμμετείχαν 10 υγιείς εθελοντές στους οποίους έδωσαν χυμό φρούτων έχοντας αναμίξει σουλφοραφάνη. Οι εθελοντές δεν είχαν παρενέργειες από το εκχύλισμα και τα ευρήματα αυτά ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε μια κλινική δοκιμή στην οποία θα μετέχουν 40 εθελοντές, οι οποίοι έχουν κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο της κεφαλής και του λαιμού. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια τυροκροκέτα

Τα πλεονεκτήματα της κέτωσης για την υγεία

Η βιταμίνη D είναι το μυστικό για καλή υγεία το χειμώνα

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D τυπικά δεν αποτελεί βιταμίνη. Το σώμα μας δεν μπορεί να την παράξει από μόνο του, παρά μόνο μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι το λίπος των ψαριών, ο κρόκος του αυγού και τα ειδικά εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών καθιστά σημαντική την ισορροπία τους στον οργανισμό, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε τροφές φυτικής προέλευσης. Η ανισορροπία ηλεκτρολυτών συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή, διάρροιες, εμετούς ή υπερβολικό ιδρώτα.

Γαρίδες σαγανάκι -Νόστιμο και εύκολο πιάτο

Ρίχνετε τμηματικά (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ (υπολογίστε 1'-2' από κάθε πλευρά).

Λίστα με φρούτα και λαχανικά με λιγότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση από φυτοφάρμακα

Καλό είναι, όπως αναφέρθηκε, να είμαστε προσεκτικοί στη διαλογή των φρούτων και των λαχανικών μας, να τα αγοράζουμε από πηγές που εμπιστευόμαστε για την υψηλή μέριμνά τους στην προστασία του καταναλωτή και, φυσικά, να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα, που διακρίνονται για την άριστη ποιότητά τους.