Διατροφή

H θερμιδική αλήθεια για τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Στη λίστα με τα διατροφικά στοιχεία που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς από τη φύση τους, δε θα βρείτε πουθενά το αλάτι. Η προσθήκη του τελευταίου αποτελεί επίτευγμα του σύγχρονου ανθρώπου προκειμένου να «ερεθίσει» τους γευστικούς κάλυκες, γεύοντας αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Το αλάτι στους ξηρούς καρπούς Μπορεί το χλωριούχο νάτριο, ή στην καθομιλουμένη το αλάτι, να […]

Στη λίστα με τα διατροφικά στοιχεία που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς από τη φύση τους, δε θα βρείτε πουθενά το αλάτι. Η προσθήκη του τελευταίου αποτελεί επίτευγμα του σύγχρονου ανθρώπου προκειμένου να «ερεθίσει» τους γευστικούς κάλυκες, γεύοντας αλατισμένους ξηρούς καρπούς.

Το αλάτι στους ξηρούς καρπούς

Μπορεί το χλωριούχο νάτριο, ή στην καθομιλουμένη το αλάτι, να είναι ζωτικής σημασία για την ισορροπία πολλών συστημάτων στο ανθρώπινο σώμα, υπερβολική όμως ποσότητα αυτού ενδέχεται να επιβαρύνει την αρτηριακή πίεση, τα αγγεία και την καρδιά. Η συνιστώμενη ποσότητα αλατιού που θα πρέπει να καταναλώνεται ημερησίως αγγίζει το 1 κουταλάκι του γλυκού (2.300mg), ενώ τα άτομα με βεβαρυμένο καρδιαγγειακό ιστορικό καλό θα ήταν να μην υπερβαίνουν τα 2/3 από ένα κουταλάκι του γλυκού (1.500mg).

Πόσο συνεισφέρουν όμως οι αλατισμένοι ξηροί καρποί στην ημερήσια κατανάλωση; Υπολογίζεται πως μία μερίδα, ή 15- 20 ξηροί καρποί, περιέχουν περίπου 100mg αλατιού δηλαδή πολύ λιγότερο από το ένα δέκατο της μέγιστης συνιστώμενης ποσότητας. Την ίδια στιγμή ένα κομμάτι φέτα 28 γραμμαρίων, περιέχει σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα αλατιού! Συνεπώς οι αλατισμένοι ξηροί καρποί περιέχουν περισσότερο αλάτι από τους ανάλατους, εάν όμως καταναλωθούν στη σωστή μερίδα δεν επιβαρύνουν την αρτηριακή πίεση τόσο όσο άλλες κρυφές πηγές (ψωμί, γλυκά, σος, αλλαντικά, τυριά, έτοιμα γεύματα). Μάλιστα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως άτομα τα οποία κατάφεραν να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση, περιελάμβαναν συχνά στο διαιτολόγιό τους ξηρούς καρπούς.

Ο μύθος των θερμίδων

Μία μερίδα ξηρών καρπών αποτελεί κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής και πολλών διαιτολογίων. Οι περισσότεροι όμως έχουν συνδυάσει την απώλεια βάρους με τους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Η πρακτική αυτή είναι απολύτως σωστή εάν κανείς θεωρήσει πως οι τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένες. Από άποψη θερμίδων όμως δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά. Με απλά λόγια, μία χούφτα ξηροί καρποί έχουν τις ίδιες θερμίδες είτε αναφερόμαστε για ανάλατους, είτε για αλατισμένους.

Εάν λοιπόν αγαπάτε τους ξηρούς καρπούς επικεντρωθείτε στο ασβέστιο που περιέχουν τα αμύγδαλα, στα ωμέγα 3 των καρυδιών, στο σελήνιο των Brazilian nuts, στο κάλιο των φουντουκιών και στην πρωτεΐνη των φυστικών Αιγίνης. Τέλος μεγαλύτερη σημασία έχει να απολαύσετε μία μερίδα ξηρών καρπών, δίνοντας έμφαση στην ποσότητα και στην γεύση που αγαπάτε, αλατισμένη ή ανάλατη!