Διατροφή

Γλυκό: Ελληνική πεντανόστιμη συνταγή για ραβανί

Γλυκό: Ελληνική πεντανόστιμη συνταγή για ραβανί
Γλυκό: Αυτή η τοπική συνταγή με οδηγίες βήμα προς βήμα θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το πιο σιροπιαστό, αφράτο, νόστιμο κέικ ραβανί!

Μπορείτε να βρείτε πολλές παραλλαγές αυτής της παραδοσιακής ελληνικής συνταγής ραβανιού, με πιο γνωστές τη συνταγή ραβανιού με βάση την καρύδα και τη συνταγή ραβανιού με βάση το σιμιγδάλι από την περιοχή της Βέροιας.

Συστατικά

Για το ραβανί

  • 4 αυγά (χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους)
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι απλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 φλιτζάνια καρύδα σε νιφάδες
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

  • 1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Για την επικάλυψη

  • μια χούφτα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης

Οδηγίες

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C.
  • Στις περισσότερες συνταγές για ελληνικό κέικ καρύδας, τα αυγά προστίθενται ολόκληρα στο μείγμα, αλλά με αυτή τη συνταγή τα ασπράδια γίνονται μαρέγκες. Αυτό είναι το μυστικό για ένα πιο αφράτο κέικ ραβανί και για να αποφύγετε τη μυρωδιά του αυγού, που μπορεί να καταστρέψει τη γεύση του κέικ σας.
  • Για να ετοιμάσετε το ελληνικό κέικ καρύδας, ξεκινήστε ανακατεύοντας το βούτυρο και τη ζάχαρη (σε δυνατή ταχύτητα), μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, έναν κάθε φορά, αφήνοντας τον καθένα να απορροφηθεί, ενώ ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
  • Σε ένα καθαρό μπολ βάζετε τα ασπράδια και μια πρέζα ζάχαρη. Βεβαιωθείτε ότι τα ασπράδια των αυγών, το μπολ και το/τα εξάρτημα/α με το σύρμα είναι απαλλαγμένα από νερό. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ ή ηλεκτρικά χτυπητήρια χειρός για να χτυπήσετε τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και γυαλιστερό και να σχηματιστεί μια μεγάλη κορυφή όταν ανασηκώσετε το σύρμα (μαρέγκες).
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε την καρύδα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Με μια σπάτουλα προσθέτετε τις μαρέγκες και το μισό μείγμα με το αλεύρι στο χτυπημένο βούτυρο και ανακατεύετε ελαφρά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα με το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. ανακατεύετε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις.
  • Για να ψήσετε το ραβανί, χρησιμοποιήστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 30 εκ. περίπου. Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να βουτυρώσετε τον πάτο και τις πλευρές της φόρμας του κέικ. Πασπαλίζετε με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακινείτε τη φόρμα του κέικ, ώστε το αλεύρι να καλύψει το βούτυρο. απαλλαγείτε από το περιττό αλεύρι. Αυτή η τεχνική θα εμποδίσει το ραβανί να κολλήσει στο τηγάνι.

  • Ψήνετε το ραβανί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί. Αφού ψήσετε το κέικ, το αφήνετε να κρυώσει για λίγο.
  • Αφού κρυώσει το ραβανί, αρχίστε να ετοιμάζετε το σιρόπι. Προσθέστε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. βράζετε για περίπου 5-10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε σιγά σιγά το σιρόπι πάνω από το κέικ ραβανί, αφήνοντας κάθε κουτάλα σιρόπι να απορροφηθεί, πριν το ξαναβάλετε. Αφήνετε χρόνο να απορροφηθεί το σιρόπι και το βάζετε στο ψυγείο.
  • Πασπαλίστε με λίγα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε αυτό το έξτρα σιροπιασμένο ελληνικό κέικ καρύδας κρύο με μια γεμάτη κουταλιά παγωτό βανίλια.

Καλή σας απόλαυση!!!