Διατροφή

Φρούτα και λαχανικά, ακόμα και σε κονσέρβα, κάνουν καλό

Φρούτα και λαχανικά, ακόμα και σε κονσέρβα, κάνουν καλό
Παιδιά και ενήλικες που τρώνε φρούτα και λαχανικά, έστω και σε κονσέρβα (να μην είναι φρέσκα δηλαδή), μπορεί να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή από τους ανθρώπους που δεν τρώνε καθόλου. Τα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμα και σε αυτή τη μορφή, κάνουν καλό παρότι έχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη. Στην Αμερική ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα […]

Παιδιά και ενήλικες που τρώνε φρούτα και λαχανικά, έστω και σε κονσέρβα (να μην είναι φρέσκα δηλαδή), μπορεί να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή από τους ανθρώπους που δεν τρώνε καθόλου. Τα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμα και σε αυτή τη μορφή, κάνουν καλό παρότι έχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη.

Στην Αμερική ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συνέλεξαν από το 2001 έως το 2010 για τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 42.000 παιδιών και ενηλίκων. Εξέτασαν αν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, σε κονσέρβα ή μη, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά, πρωτεΐνες, θαλασσινά, αλάτι, σάκχαρα και «κενές» θερμίδες (αναφέρονται στα τρόφιμα που έχουν πολλές θερμίδες αλλά πολύ χαμηλή διατροφική αξία).

Οι ενήλικοι που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα είχαν μέσο όρο 49 βαθμολογία στην ποιότητα της διατροφής, σε σύγκριση με το 47,4 όσων δεν τρώγανε φρούτα και λαχανικά. Για τα παιδιά που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα η ποιότητα της διατροφής τους άγγιζε το 45,8, σε σύγκριση με το 43,3 όσων παιδιών δεν έτρωγαν κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά.

Περίπου το 11% των ατόμων που μελετήθηκαν έτρωγε λαχανικά και φρούτα σε κονσέρβα σχεδόν καθημερινά. Συνολικά, αυτοί οι άνθρωποι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, παρότι έπαιρναν θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά. Η μελέτη δεν αποδεικνύει φυσικά πως τα φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα μπορεί να είναι πιο υγιεινά από τα φρέσκα.

Σύμφωνα με μελέτες, μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει 7-10 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Είναι κάτι που μόνο το 30% των ανθρώπων ακολουθεί…

Για την Ελλάδα, το έτος 2009 (η πλέον πρόσφατη χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία σήμερα) η παροχή λαχανικών (χωρίς τις πατάτες και τα όσπρια) υπολογίζεται στα 244,3 κιλά ανά άτομο, ενώ η παροχή φρούτων υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 141,3 κιλά ανά άτομο.

Σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τα στοιχεία που προκύπτουν από το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνητικό πρόγραμμα European Nutrition and Health Report 2009, φαίνεται ότι μεταξύ 25 ευρωπαϊκών χωρών, το έτος 2003, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη παροχή λαχανικών (276 κιλά ανά άτομο) και τη 2η μεγαλύτερη, μετά την Ολλανδία, παροχή φρούτων (147 κιλά ανά άτομο).