Διατροφή

Φιστίκια:έχουν προστατευτική δράση στην εμφάνιση διαβήτη

Φιστίκια:έχουν προστατευτική δράση στην εμφάνιση διαβήτη
Οι διαιτολόγοι συνιστούν ξηρούς καρπούς ως θρεπτικό αλλά και υγιές σνακ της ημέρας. Συνήθως, βέβαια, προτείνουν ωμά αμύγδαλα και καρύδια που φυσικά είναι πολύτιμοι σύντροφοι στην διατροφή μας. Στις βραδινές εξόδους μας, όμως, που πίνουμε κοκτέιλ στα μπάρ δεν μας σερβίρουν τους ξηρούς καρπούς ωμούς ως συνοδευτικά κι αν τα ζητήσουμε ίσως και να μην υπάρχουν. […]

Οι διαιτολόγοι συνιστούν ξηρούς καρπούς ως θρεπτικό αλλά και υγιές σνακ της ημέρας. Συνήθως, βέβαια, προτείνουν ωμά αμύγδαλα και καρύδια που φυσικά είναι πολύτιμοι σύντροφοι στην διατροφή μας.

Στις βραδινές εξόδους μας, όμως, που πίνουμε κοκτέιλ στα μπάρ δεν μας σερβίρουν τους ξηρούς καρπούς ωμούς ως συνοδευτικά κι αν τα ζητήσουμε ίσως και να μην υπάρχουν.

Το συνηθέστερο συνοδευτικό για το ποτό είναι φιστίκια, όταν τα βλέπουμε σκεπτόμαστε “να φάω; Μήπως κάνω κατακράτηση;”

Λοιπόν σε αυτό το σημείο έρχονται οι Ισπανοί ερευνητές να μας αποκαλύψουν με βάση έρευνας, ότι τα φιστίκια έχουν προστατευτική δράση στην εμφάνιση διαβήτη.

Αναλυτικότερα οι ερευνητές σε παρακολούθηση οχτώ μήνες σε 54 ανθρώπους οι οποίοι ακολουθούσαν πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής έβγαλαν το παραπάνω πόρισμα.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων καθ’ όλο αυτό το διάστημα, μόνο που τις μισές φορές έτρωγαν και 57 γραμμάρια φιστίκια. Δεν υπήρξε αυξομείωση βάρους όμως οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση των φιστικιών επέφερε σημαντικές αλλαγές. Παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός τους διευκολυνόταν περισσότερο στην επεξεργασία της ζάχαρης.

Η ερευνήτρια Mònica Bulló από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili αναφέρθηκε στα ωφέλημα συστατικά που εμπεριέχονται στα φιστίκια όπως ακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Επίσης δήλωσε ότι τα φιστίκια επιδρούν και στην μείωση της κακής χοληστερόλης. Τέλος τόνισε πως η κατανάλωση τους βοηθούν αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό, αρκεί να γίνεται με μέτρο και να μην γίνεται υπερκατανάλωση τους.

Οπότε συμπεραίνουμε ότι έχουμε και με επιστημονική τεκμηρίωση πλέον το δικαίωμα να απολαύσουμε φιστίκια, αν τα επιλέξουμε ως σνακ μέσα στην ημέρα είτε μας τα προσφέρουν συνοδευτικά στη καλοκαιρινή απόλαυση ενός δροσερού ποτού.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr.