Διατροφή

Ενεργοποιήστε το μεταβολισμό σας με δημητριακά ολικής αλέσεως

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Οι άνθρωποι που αντικαθιστούν τα κατεργασμένα δημητριακά με πλήρη (ολικής αλέσεως) πετυχαίνουν μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων, άρα και ταχύτερο αδυνάτισμα, επειδή επιταχύνεται ο μεταβολισμός τους και μειώνονται οι θερμίδες που κατακρατά το σώμα τους κατά τη διάρκεια της πέψης. Η κατανάλωση μόνο δημητριακών ολικής αλέσεως, αντί για κατεργασμένων, ισοδυναμεί με την ίδια απώλεια θερμίδων σε καθημερινή […]

Οι άνθρωποι που αντικαθιστούν τα κατεργασμένα δημητριακά με πλήρη (ολικής αλέσεως) πετυχαίνουν μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων, άρα και ταχύτερο αδυνάτισμα, επειδή επιταχύνεται ο μεταβολισμός τους και μειώνονται οι θερμίδες που κατακρατά το σώμα τους κατά τη διάρκεια της πέψης.

Η κατανάλωση μόνο δημητριακών ολικής αλέσεως, αντί για κατεργασμένων, ισοδυναμεί με την ίδια απώλεια θερμίδων σε καθημερινή βάση, που επιτυγχάνεται με ένα καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών με γρήγορο ρυθμό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η στροφή στα πλήρη δημητριακά θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια ακόμη και δυόμισι κιλών έπειτα από ένα έτος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, ενώ μια δεύτερη «αδελφή» μελέτη δείχνει ότι όσοι καταναλώνουν πολλά πλήρη δημητριακά, αντί για κατεργασμένα, παρουσιάζουν βελτίωση στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου τους (μικροβίωμα) και στις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον δρα Φιλ Καρλ του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας «American Journal of Clinical Nutrition», αφορούσε σε μια τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή κλινική δοκιμή, διάρκειας δύο μηνών, σε 81 άνδρες και γυναίκες με ηλικία 40 έως 65 ετών.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες της μελέτης, όλοι έτρωγαν το ίδιο φαγητό, αλλά στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία κατανάλωνε πλήρη και η άλλη κατεργασμένα δημητριακά. Κατά τα άλλα, οι δύο ομάδες ακολουθούσαν ακριβώς την ίδια τυποποιημένη διατροφή.

Όπως έδειξαν οι σχετικές εξετάσεις και αναλύσεις μετά το τέλος του διμήνου, όσοι έτρωγαν πλήρη δημητριακά εμφάνισαν αύξηση στον ρυθμό του μεταβολισμού τους σε φάση ανάπαυσης, καθώς και μεγαλύτερη απώλεια ενεργειακών θερμίδων, χάνοντας περίπου 100 θερμίδες περισσότερες τη μέρα (ισοδυναμούν με την απώλεια θερμίδων από ένα μισάωρο γρήγορο βάδισμα), σε σχέση με όσους έκαναν κατανάλωση κατεργασμένων δημητριακών. Δεν υπήρχε διαφορά στο αίσθημα πείνας και χορτασμού ανάμεσα στα δύο είδη δημητριακών.