Διατροφή

Διατροφή όσπρια: Το φακόρυζο που θα τους τρελάνει όλους

Διατροφή όσπρια: Το φακόρυζο που θα τους τρελάνει όλους
Διατροφή όσπρια: Αν επιθυμείτε να δημιουργήσετε μία εύκολη και θρεπτική συνταγή για όλη την οικογένεια, σας έχουμε τη λύση! Το φακόρυζο αποτελεί ένα πρωτεϊνούχο και πολύ νόστιμο πιάτο.

Αν επιθυμείτε να δημιουργήσετε μία εύκολη και θρεπτική συνταγή για όλη την οικογένεια, σας έχουμε τη λύση! Το φακόρυζο αποτελεί ένα πρωτεϊνούχο και πολύ νόστιμο πιάτο. Οι φακές όπως όλα τα όσπρια, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών καθώς και αντιοξειδωτικών. Θα σας παρέχουν μια μακράς διαρκείας πηγή ενέργειας καθώς διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό. Είναι επίσης χωρίς γλουτένη, πράγμα σημαντικό για όσους έχουν κοιλιοκάκη. Προσθέστε στο φαγητό σας μυρωδικά για να το κάνετε ακόμα πιο νόστιμο.

Φακόρυζο στη στιγμή

Συστατικά συνταγής:

  • 1/2 φλιτζάνι μικρές φακές, στεγνές, άψητες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Δεντρολίβανο (μικρό κλαδί)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι άψητο
  • 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • μαϊντανό ή άλλα βότανα της επιλογής σας

Οδηγίες παρασκευής:

  • Ξεπλύντε τις ξηρές φακές, βάλτε σε μια κατσαρόλα με νερό και βράστε. Σουρώστε τις φακές, βάλτε τις πάλι στην κατσαρόλα με περίπου 3/4 φλιτζάνια κρύο νερό, μαζί με το φύλλο δάφνης και το δεντρολίβανο. Σιγοβράστε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε τις φακές και αφήστε τις στην άκρη.
  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να είναι ημιδιαφανή. Προσθέστε το καρότο και σοτάρετε 2-3 λεπτά ακόμα και στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
  • Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να καλυφθεί το ρύζι από το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέστε τις φακές, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
  • Προσθέστε την ντομάτα και περίπου 1 φλιτζάνι νερό και σιγοβράστε για περίπου 15 λεπτά, με καλυμμένη τη κατσαρόλα μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφηθεί νερό. Προσθέστε περισσότερο ζεστό νερό ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Αφαιρέστε από τη φωτιά. Πασπαλίστε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μπορείτε να σερβίρετε με φέτα.

Καλή απόλαυση!