Διατροφή

Διατροφή για λαμπερά μάτια

Διατροφή για λαμπερά μάτια
  ”Φάε ψάρια για να βλέπεις καλά” είναι η  συμβουλή  των μαμάδων προς τα παιδιά. Ισχύει αυτό ή είναι μύθος ; . Απαντήσεις  δίνει  στο www.Life2day.gr η κ. Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc. Πράγματι η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία της όρασης. Η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια στα […]

 

”Φάε ψάρια για να βλέπεις καλά” είναι η  συμβουλή  των μαμάδων προς τα παιδιά. Ισχύει αυτό ή είναι μύθος ; . Απαντήσεις  δίνει  στο www.Life2day.gr η κ. Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc.

Πράγματι η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία της όρασης.

Η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Βιταμίνη Α (ρετινόλη):  Συμμετέχει στο σχηματισμό ουσιών που είναι απαραίτητες για την όραση στο ημίφως και στην περίπτωση ανεπαρκούς πρόσληψης εμφανίζεται ξηροφθαλμία.

Προβιταμίνη Α (β-καροτένιο). Κύριες πηγές βιταμίνης Α είναι το ψάρι, τα ιχθυέλαια, το συκώτι, το γάλα, ο κρόκος αυγού, τα βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο),

Eνώ το β-καροτένιο το βρίσκουμε άφθονο στα φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλί χρώμα (βερίκοκο, μάνγκο, μανταρίνια, καρότο).  Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι όταν υπερπροσλαμβάνεται η βιταμίνη Α (διπλάσια της συνιστώμενης) μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα με κυριότερο σύμπτωμα την διπλωπία (να βλέπουμε δύο φορές το κάθε αντικείμενο).

Βιταμίνη D (καλσιτριόλη): Ανωμαλίες όρασης παρατηρούνται επίσης και μετά από έλλειψη βιταμίνης D καθώς η λιποδιαλυτή αυτή βιταμίνη συμμετέχει στο μηχανισμό της όρασης. Κύριες πηγές της είναι το γάλα, το αυγό, οι μαργαρίνες, τα ψάρια, ενώ συντίθεται και στο δέρμα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.

Ω3 λιπαρά οξέα: Βελτιώνουν τη λειτουργία της όρασης προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Για παράδειγμα έχει βρεθεί ότι η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών, 1-2 φορές εβδομαδιαία, πλούσιων σε ω3 λιπαρά οξέα, μειώνει την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει κατά 20% τις πιθανότητες εμφάνισης ξηροφθαλμίας.

Πηγές ω3 λιπαρών οξέων είναι: τα ιχθυέλαια, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλα, κολιός), τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, τα σαλιγκάρια, η αντράκλα (γλιστρίδα) και οι εμπλουτιοσμένες μαργαρίνες.

 Φυλικό οξύ: προστατεύει το οπτικό νεύρο και βρίσκεται άφθονο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα φρούτα. Eίναι σημαντικό να γνωρίζουμε και τι θα πρέπει να αποφεύγουμε προκειμένου να προστατεύουμε  την καλή λειτουργία της όρασης.