Διατροφή

Debate: Βούτυρο ή Μαργαρίνη;

Debate: Βούτυρο ή Μαργαρίνη;
   Το πρωινό είναι απαραίτητο, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Συνηθισμένη επιλογή αποτελούσε ανέκαθεν το ζεστό ψωμί με μέλι και βούτυρο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί με μαργαρίνη. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο τρόφιμα και τι κερδίζουμε τελικά από τη νέα μας διατροφική επιλογή; Σχετικές πληροφορίες δίνει στο […]

 

 Το πρωινό είναι απαραίτητο, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Συνηθισμένη επιλογή αποτελούσε ανέκαθεν το ζεστό ψωμί με μέλι και βούτυρο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί με μαργαρίνη. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο τρόφιμα και τι κερδίζουμε τελικά από τη νέα μας διατροφική επιλογή;

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc- Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας. Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

ΦΥΤΙΚΗ SOFT ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

  • Δεν περιέχει trans λιπαρά: οι φυτικές soft μαργαρίνες δεν περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά, άρα η περιεκτικότητα τους σε  trans λιπαρά είναι μηδαμινή.
  • Καλή πηγή απαραίτητων ω-3 & ω-6 λιπαρών: περιέχει λινελαϊκό οξύ και α-λινολενικό οξύ. Ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει τα παραπάνω λιπαρά και πρέπει να τα πάρει από τις τροφές,  δεδομένου ότι είναι απαραίτητα για τη δομή και λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, καθώς και για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. 
  • Μικρότερη περιεκτικότητα σε «κακά» κορεσμένα λιπαρά: έχει 60% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το αγελαδινό βούτυρο και  δεν περιέχει χοληστερόλη.

ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ

  • Περιέχει trans λιπαρά: οι διαχρονικές έρευνες έδειξαν ότι τα trans λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, αλλοιώσεις του συστήματος άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού, να μειώσουν την καλή HDL-χοληστερίνη και έχουν συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα αλλεργίας και άσθματος.
  • Το βούτυρο δεν περιέχει ω-3 και ω-6 λιπαρά
  • Αυξημένα κορεσμένα λιπαρά:  το βούτυρο έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. Περιέχει χοληστερίνη.

Στο ερώτημα λοιπόν «βούτυρο ή μαργαρίνη», η ζυγαριά κλείνει προς τη μαργαρίνη, δεδομένου ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, δεν περιέχει  trans λιπαρά, αντίθετα έχει περισσότερα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά Εξάλλου, επιστημονικοί φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνουν την αντικατάσταση των ζωικών λιπαρών (όπως το αγελαδινό βούτυρο) με φυτικά έλαια και μαλακές μαργαρίνες.