Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ σπλαχνικό λίπος: Πώς συνδέεται το σπλαχνικό λίπος με το Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ σπλαχνικό λίπος: Πώς συνδέεται το σπλαχνικό λίπος με το Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ σπλαχνικό λίπος: Το κρυμμένο κοιλιακό λίπος σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι υψηλότερες ποσότητες σπλαχνικού κοιλιακού λίπους στη μέση ηλικία συνδέονται με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA). Το σπλαχνικό λίπος είναι λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα βαθιά στην κοιλιά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το κρυμμένο κοιλιακό λίπος σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο έως και 15 χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Alzheimer: Μια πραγματική επιδημία

Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, υπάρχουν περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Αμερικανοί που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε σχεδόν 13 εκατομμύρια. Μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους 10 άνδρες θα αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ στη διάρκεια της ζωής τους.

Για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τους κινδύνους του Αλτσχάιμερ νωρίτερα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ των όγκων μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, καθώς και της πρόσληψης αμυλοειδούς και tau σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και κοιλιακό λίπος (λιπώδης ) ιστό σε έναν γνωστικά φυσιολογικό πληθυσμό μέσης ηλικίας. Το αμυλοειδές και το ταυ είναι πρωτεΐνες που πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

«Αν και υπήρξαν άλλες μελέτες που συνδέουν τον ΔΜΣ με την ατροφία του εγκεφάλου ή ακόμη και με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, καμία προηγούμενη μελέτη δεν είχε συνδέσει έναν συγκεκριμένο τύπο λίπους με την πραγματική πρωτεΐνη της νόσου του Αλτσχάιμερ σε γνωστικά φυσιολογικούς ανθρώπους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Mahsa Dolatshahi, M.D. M.P.H., μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Mallinckrodt Institute of Radiology (MIR) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

«Παρόμοιες μελέτες δεν έχουν διερευνήσει τον διαφορικό ρόλο του σπλαχνικού και του υποδόριου λίπους, ειδικά όσον αφορά την παθολογία του αμυλοειδούς του Alzheimer, ήδη από τη μέση ηλικία». Για αυτήν τη συγχρονική μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 54 γνωστικά υγιείς συμμετέχοντες, ηλικίας από 40 έως 60 ετών, με μέσο ΔΜΣ 32. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και σε τεστ ανοχής γλυκόζης. Ο όγκος του υποδόριου λίπους (λίπος κάτω από το δέρμα) και του σπλαχνικού λίπους μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία κοιλίας.

Τα ευρήματα της μελέτης για το σπλαχνικό λίπος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια υψηλότερη αναλογία σπλαχνικού προς υποδόριο λίπους συνδέθηκε με υψηλότερη πρόσληψη ιχνηθέτη αμυλοειδούς PET στον προκούνιο φλοιό, την περιοχή που είναι γνωστό ότι επηρεάζεται νωρίς από την παθολογία του αμυλοειδούς στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτή η σχέση ήταν χειρότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι υψηλότερες μετρήσεις σπλαχνικού λίπους σχετίζονται με αυξημένο φορτίο φλεγμονής στον εγκέφαλο.

«Προτείνονται πολλά μονοπάτια για να παίξουν κάποιο ρόλο», είπε ο Δρ Dolatshahi. «Οι φλεγμονώδεις εκκρίσεις του σπλαχνικού λίπους -σε αντίθεση με τις δυνητικά προστατευτικές επιδράσεις του υποδόριου λίπους- μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή στον εγκέφαλο, έναν από τους κύριους μηχανισμούς που συμβάλλουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται η γνωστική παρακμή με τον ιππόκαμπο;

Ποια η ευρύτερη επίδραση του Αλτσχάιμερ στη λειτουργία του εγκεφάλου;

Η αντίσταση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Άνοια: 5 ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι περιλαμβάνεται σε ένα αιγυπτιακό πρωινό;

Αιγυπτιακό πρωινό: Το αιγυπτιακό πρωινό είναι μια πλούσια και ποικιλόμορφη γαστρονομική εμπειρία που αντικατοπτρίζει τη ζωντανή κουλτούρα και τη γεωργική αφθονία της χώρας.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνετε στην παρακολούθηση τηλεόρασης γιατί επηρεάζει την ταχύτητα γήρανσης

Μελέτη γήρανση: Ο περιορισμός του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γήρανση, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Σιωπηλό άγχος μεταξύ των παιδιών στον οδοντίατρο

Προχωρώντας προς τα εμπρός, η δυνατότητα χρήσης της συσκευής σε πραγματικό χρόνο θα βοηθούσε τους επαγγελματίες να παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους και ίσως να σταματούν για διορθωτικά μέτρα πριν από τη συνέχιση της θεραπείας. Στο πλαίσιο της οδοντιατρικής περίθαλψης, όταν πρόκειται για φόβο και πόνο, είναι σημαντικό να εργάζεστε προληπτικά με τα παιδιά και τους εφήβους», λέει η Jaldin.

Τα νευρολογικά προνόμια της αιμοδοσίας

Αιμοδοσία κέρδος: Η αιμοδοσία όχι μόνο σώζει ζωές, αλλά αποφέρει επίσης απροσδόκητα οφέλη στον εγκέφαλο του αιμοδότη, καθιστώντας την πράξη που κερδίζει και για τον λήπτη και για τον δότη.

Ένας στους δύο έφηβους έχει διατροφική διαταραχή λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Έφηβοι διατροφή: Η ενθάρρυνση ανοιχτών και ειλικρινών συζητήσεων σχετικά με την εικόνα του σώματος, την αυτοεκτίμηση και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αναπτύξουν μια θετική σχέση με το σώμα τους

Close Icon