ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιά ΔΜΣ: Δείκτης Μάζας Σώματος και κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων

Καρδιά ΔΜΣ: Δείκτης Μάζας Σώματος και κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων

Καρδιά ΔΜΣ: Ο αυξημένος ΔΜΣ έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης και μεταβολικών διαταραχών.

Ο αυξημένος ΔΜΣ έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης, μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης τύπου 2, υπνική άπνοια, οστεοαρθρίτιδα, ηπατική νόσο, νόσο της χοληδόχου κύστης και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Είναι ο ΔΜΣ ακριβής μέτρηση της υγείας;

Ο ΔΜΣ μετρά το υπερβολικό βάρος και έχει χρησιμοποιηθεί ως οθόνη για την παχυσαρκία και τους κινδύνους για την υγεία. Το μειονέκτημα του ΔΜΣ είναι ότι ο ΔΜΣ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πόσο από το βάρος ενός ατόμου οφείλεται αποκλειστικά στο λίπος και όχι στα οστά, στους μύες, στο νερό και στα όργανα.

Ο ΔΜΣ δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι με σημαντική ποσότητα μυών θα ζυγίζουν περισσότερο και θα έχουν υψηλότερη αναλογία βάρους προς ύψος, κατατάσσοντάς τους σε μια κατηγορία υπέρβαρων ή παχύσαρκων όταν είναι υγιείς. Η πραγματικότητα είναι ότι όσοι έχουν περισσότερους μύες από λίπος καίνε περισσότερες θερμίδες και μπορεί να έχουν πιο υγιή σωματική σύνθεση από κάποιον με περισσότερο λίπος.

Είναι ο ΔΜΣ ακόμα χρήσιμο μέτρο;

Ένας αυξημένος ΔΜΣ δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση ή διαβήτη. Σημαίνει ότι ο κίνδυνος να αναπτύξετε μία από αυτές τις ασθένειες μπορεί να είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με αυτούς που ανήκουν στην κατηγορία υγιούς βάρους. Ο ΔΜΣ δεν μπορεί να προσδιορίσει το πραγματικό σωματικό λίπος, επομένως είναι μόνο μια πληροφορία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός σας για να αξιολογήσει τους κινδύνους για την υγεία σας.

Παράγοντες που κάνουν τον ΔΜΣ λιγότερο ακριβή περιλαμβάνουν:

 • Φυλή και εθνικότητα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχουν βιολογικοί και γενετικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αξιολόγηση του κινδύνου ασθένειας σε ορισμένες ομάδες. Ο ΔΜΣ δεν μπορεί να εξηγήσει αυτούς τους παράγοντες. Το 2011, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαύρες γυναίκες εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών από τις λευκές γυναίκες, παρόλο που είχαν υψηλότερο ΔΜΣ. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με καταγωγή από την Ασία ή τη Μέση Ανατολή έχουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη ή άλλης μεταβολικής νόσου με χαμηλότερο ΔΜΣ από εκείνους με ευρωπαϊκές ρίζες.
 • Βάρος. Όσοι έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης (περισσότερο σε σχήμα μήλου από αχλάδι) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα, ανεξαρτήτως βάρους.
  Μυική μάζα. Οι μύες είναι πιο πυκνοί από το λίπος. Όσοι έχουν πολλούς μυς μπορεί να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ, παρά το γεγονός ότι είναι καλά στην υγεία τους και φαίνονται αδύνατοι.
 • Ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυϊκή μάζα και έχουμε περισσότερο σωματικό λίπος. Αυτό μπορεί να ρίξει ψευδώς κάποιον σε μια υπέρβαρη κατηγορία υψηλού κινδύνου, εάν ο ΔΜΣ είναι ο μόνος παράγοντας που αξιολογείται.

Άλλοι καθοριστικοί παράγοντες κινδύνου ασθένειας

Ο ΔΜΣ δεν είναι ο μόνος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κινδύνου ασθένειας.

 • Μύες εναντίον λίπους. Το να έχεις περισσότερους μυς μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας και των σχετικών παθήσεων.
 • Περιφέρεια μέσης. Μια περίμετρος μέσης 100 εκ. για τους άνδρες και 90 εκ. για τις γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών ή καρδιαγγειακών προβλημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
 • Παλμοί καρδιάς. Ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ σας, εάν έχετε υψηλό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και θάνατο.
 • Ζάχαρο στο αίμα. Η ποσότητα ζάχαρης (γλυκόζης) στο αίμα σας μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη.
 • Χοληστερίνη. Τα υψηλά επίπεδα LDL (κακής χοληστερόλης) έναντι HDL (καλής χοληστερόλης) στο αίμα σας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
 • Πίεση αίματος. Η ποσότητα πίεσης που ασκεί το αίμα σας στα τοιχώματα των αρτηριών σας καθώς η καρδιά σας χτυπά είναι ένας καλός δείκτης του πόσο υγιής είναι η καρδιά σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η τηλεόραση επηρεάζει την υγεία των παιδιών;

Χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης σχετίζεται με διαταραχή χρήσης ουσιών που δεν σχετίζονται με το αλκοόλ

Το ποσοστό σωματικού λίπους είναι το πραγματικό μέτρο για την παχυσαρκία

Μελέτη αναδεικνύει τους περιορισμούς του ΔΜΣ στην πρόβλεψη του θανάτου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρώτη κλινική δοκιμή ιατρικής ακριβείας στον καρκίνο του πνεύμονα με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

"Το Lung-MAP έφερε σε επαφή την ακαδημαϊκή κοινότητα, την υπεράσπιση, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τη βιομηχανία, με κοινό στόχο να φέρει νέες εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου σε όλους τους ασθενείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ασφαλέστερα. Είμαι υπερήφανος για τα επιτεύγματα που πετύχαμε μαζί την τελευταία δεκαετία και ανυπομονώ να βοηθήσω άλλους να διαμορφώσουν προγράμματα που βασίζονται στην επιτυχία του Lung-MAP", δήλωσε ο Herbst.

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.