Pin It

Οι άνθρωποι που εκτίθενται ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαρθρωτικές αλλαγές στην καρδιά που μπορεί να αποτελέσουν πρόδρομο για την καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται από καιρό με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι λιγότερο γνωστό πως οι ρύποι μπορεί να αλλάξουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, γράφει η ομάδα μελέτης στην Κυκλοφορία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα σχετικά με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κυκλοφορία και προέκυψαν από καρδιακά MRI για 3.920 ενήλικες που δεν είχαν καρδιαγγειακές παθήσεις. Διαπίστωσαν ότι η προηγούμενη έκθεση σε μικροσκοπικά σωματίδια γνωστά ως PM2,5, τα οποία περιλαμβάνουν τη σκόνη, τη βρωμιά, την αιθάλη και τον καπνό, και το διοξείδιο του αζώτου, ένα δηλητηριώδες αέριο στην εξάτμιση του αυτοκινήτου, συνδέονταν με διεύρυνση και στις δύο πλευρές της καρδιάς.

"Η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να είναι επιβλαβής για την καρδιαγγειακή υγεία ακόμη και σε σχετικά χαμηλό επίπεδο έκθεσης", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης επικεφαλής της μελέτης Nay Aung του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Τα άτομα που εκτίθενται σε υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικών ρύπων είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερες καρδιακές κοιλίες (κύριους θαλάμους άντλησης), αφού κατέγραψαν πιθανούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν ανεξάρτητα το μέγεθος αυτών των θαλάμων, δήλωσε ο Aung.

"Αυτό είναι σημαντικό επειδή αυτές οι παρατηρούμενες αλλαγές στην καρδιά ήταν παρόμοιες με τις μορφές που παρατηρήθηκαν στην ανάπτυξη της καρδιακής ανεπάρκειας", δήλωσε ο Aung. Για την εκτίμηση της έκθεσης σε καπνούς κυκλοφορίας, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα σχετικά με τα μέσα ετήσια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις οικιακές διευθύνσεις των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης. Οι μισοί συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις σωματιδίων ΑΣ2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα (ug / m3) και 28,2 μg / m3 διοξειδίου του αζώτου κάτω των 9,9 μικρογραμμαρίων.

Όσον αφορά τα λεπτά σωματίδια, αυτό ισχύει καλά στις κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου που περιορίζουν τη μέση έκθεση σε όχι περισσότερο από 25 μg / m3 ΑΣ2,5, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει πει ότι δεν υπάρχουν ασφαλή όρια για την έκθεση σε PM2,5, οι Aung και οι συνεργάτες.  Οι ερευνητές μέτρησαν τη δομή της καρδιάς των συμμετεχόντων με τα μαγνητικά τομογραφικά λάθη κατά μέσο όρο 5,2 έτη μετά την εκτίμηση της έκθεσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Για κάθε επιπλέον 1 μg / m3 PM2,5 και κάθε επιπλέον 10 μg / m3 διοξειδίου του αζώτου άνθρωποι εκτέθηκαν κοντά στα σπίτια τους, η καρδιά τους διευρύνθηκε κατά περίπου 1%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο τύπος της διεύρυνσης που παρατηρήθηκε στη μελέτη είναι "καλά αναγνωρισμένος. . . την προσαρμογή της έντονης ανάπτυξης της καρδιακής ανεπάρκειας ", σημειώνουν οι συγγραφείς.

Η καρδιακή ανεπάρκεια συμβαίνει όταν ο καρδιακός μυς είναι πολύ αδύναμος για να αντλήσει αρκετό αίμα μέσω του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αύξηση βάρους από την κατακράτηση υγρών, δύσπνοια και βήχα ή συριγμό. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της καρδιάς και στην ελαχιστοποίηση της συσσώρευσης υγρών στο σώμα. Η μελέτη δεν ήταν ελεγχόμενο πείραμα με σκοπό να αποδειχθεί εάν ή πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει άμεσα διεύρυνση στην καρδιά.

Είναι πιθανόν ότι όταν οι άνθρωποι εισπνέουν μολυσμένο αέρα προκαλούν φλεγμονή στους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία και τα λεπτά σωματίδια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, δήλωσε ο Benjamin Horne, διευθυντής της καρδιαγγειακής και γενετικής επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο καρδιάς Intermountain Medical Center στο Salt Lake City της Γιούτα.

 

Pin It