Νέα Υγείας

Η πιο βελούδινη σκορδαλιά της 25ης Μαρτίου

Η πιο βελούδινη σκορδαλιά της 25ης Μαρτίου
Πάμε να δούμε μαζί όλα όσα πρέπει να ξέρετε και να μην ξεχνάτε κάθε φορά που θέλετε να φτιάξετε την τέλεια σκορδαλιά. Σκορδαλιά με πατάτα Οι πατάτες για τη σκορδαλιά –Διαλέγουμε πάντα φρέσκες πατάτες, τις πλένουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με το κρύο νερό να τις καλύπτει. Το ζεστό νερό στην ωμή […]

Πάμε να δούμε μαζί όλα όσα πρέπει να ξέρετε και να μην ξεχνάτε κάθε φορά που θέλετε να φτιάξετε την τέλεια σκορδαλιά.

Σκορδαλιά με πατάτα

Οι πατάτες για τη σκορδαλιά

–Διαλέγουμε πάντα φρέσκες πατάτες, τις πλένουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με το κρύο νερό να τις καλύπτει. Το ζεστό νερό στην ωμή πατάτα προκαλεί σκασίματα στη φλούδα, με αποτέλεσμα να ρουφάνε πολύ νερό.

–Αφού βράσουν και μαλακώσουν, τις βγάζουμε αμέσως από το νερό και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε.

–Τις πολτοποιούμε, ιδανικά, στο μύλο των λαχανικών ή με γουδί. Οι μεταλλικές λάμες στον κόφτη του μίξερ θα αλέσουν τις πατάτες, αλλά θα δώσουν μια τσιχλωτή υφή.

–Σκορδαλιά επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε με ψωμί, καρύδια, αμύγδαλα, μελιτζάνα, αβοκάντο και παντζάρι, που παίρνει ροζ χρώμα.

–Για να δώσετε έξτρα γεύση στη σκορδαλιά σας, βράστε λίγο μπακαλιάρο με τα κόκκαλα του φιλέτου σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Σουρώστε και κρατήστε το ζωμό. Εκεί μέσα, στο ζωμό, βράστε τις πατάτες. Αποκτούν τέλεια γεύση και η σκορδαλιά σας πηγαίνει σε άλλη γευστική διάσταση.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την έντονη γεύση του σκόρδου στη σκορδαλιά, τότε ακολουθούμε τις παρακάτω διαδικασίες βήμα βήμα.

1) Καθαρίζουμε και αφαιρούμε το φύτρο από τις σκελίδες.

Τις πολτοποιούμε σε ελαιόλαδο.

Αφήνουμε να κατασταλάξει και χρησιμοποιούμε μόνο το ελαιόλαδο σκόρδου.

2) Ψήνουμε τα σκόρδα ολόκληρα με τη φλούδα τους σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σκόρδα με αυτόν τον τρόπο γλυκαίνουν, κρατώντας όλο το άρωμα τους. Μετά, πιέζουμε μια-μια τις σκελίδες και παίρνουμε τον πουρέ σκόρδου- σε μορφή κρέμας πλέον.

3) Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι. Τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, όχι πάνω από 80°C, μέχρι να μαλακώσουν. Χρησιμοποιούμε τα ψητά σκόρδα και το ελαιόλαδό τους για την παρασκευή μιας γλυκιάς σκορδαλιάς, με όλο το άρωμα σκόρδου χωρίς την κάψα του.

4) Βράζουμε τις καθαρισμένες σκελίδες σε ένα κατσαρολάκι με γάλα, μέχρι να μαλακώσουν. Τις αλέθουμε και τις προσθέτουμε στη σκορδαλιά.

Το αυγό στη σκορδαλιά

Είναι προαιρετικό, αλλά μεταμορφώνει τελείως τη σκορδαλιά σε υφή και γεύση. Η υφή της γίνεται βελούδινη και η γεύση της μοναδική. Επίσης με την προσθήκη του αυγού, γίνεται σαν μους και κατάλευκη. Το αυγό θα ψηθεί από τη θερμοκρασία της καυτής πατάτας, όσο θα αναδεύεται με τα καυτά υλικά στο μίξερ.

*Μπορεί να γίνει και χωρίς αυγό.