Greek English French German Italian
Pin It

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η αντιγονταϊκή επέκταση της Biogen έναντι της TNF στην Κίνα ήρθε ακριβώς πριν εγκρίνουν οι ρυθμιστικές αρχές την πρώτη αντιγραφή της χώρας του Humira της AbbVie. Μετά από μια επιτυχημένη συνεργασία με την κοινή επιχείρηση Samsung Bioepis, η Biogen αποφάσισε να επεκταθεί σε περισσότερα φάρμακα και στην Κίνα.

Η Biogen αποκτά αποκλειστικά δικαιώματα στις βιοσκοπικές εκδόσεις των δύο βιολογικών παρενεργειών της Samsung Bioepis, όπως είναι η Roche και η Lucentis και η Regeneron της Novartis και η Eylea της Bayer, καλύπτοντας τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και άλλες βασικές αγορές. Το Big Biotech επεκτείνει επίσης την παρουσία του σε τρία αντιγραφικά αντι-ΤΝΡ-Humira, Enbrel και Remicade biosimilars-στην Κίνα.

Η εταιρεία πληρώνει το Samsung Bioepis, μια κοινοπραξία με τη Samsung BioLogics της Κορέας, 100 εκατομμύρια δολάρια αρχικά και μέχρι τα 210 εκατομμύρια δολάρια στο σύνολο. Επίσης, εξαπλώνεται 60 εκατομμύρια δολάρια για να ασκήσει το δικαίωμά της να διατηρήσει τα ευρωπαϊκά δικαιώματα κατά του TNF για πέντε ακόμη χρόνια. 

"Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη δυνατότητα να μεταφέρουμε βιοσμυρίδια σε ένα νέο θεραπευτικό χώρο καθώς και σε νέες περιοχές σε όλο τον κόσμο με στόχο την αειφόρο προώθηση της ευρείας πρόσβασης στην περίθαλψη για ασθενείς που έχουν ανάγκη", δήλωσε ο CEO της Biogen, Μισέλ Βουνάτσος.

Επί του παρόντος, το χαρτοφυλάκιο αντι-TNF της Biogen διατίθεται μόνο στην ΕΕ, και οι πωλήσεις φαίνεται ότι έχουν πληγεί από μια συμφόρηση. Το τρίτο τρίμηνο, τα τρία βιοομοειδή σημείωσαν κέρδη 184 εκατ. δολαρίων, επίπεδα έναντι του προηγούμενου τριμήνου κατά 7,5% χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το αντίγραφο του Enbrel, Benepali, μειώθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση στα 116 εκατομμύρια δολάρια.

Τα ίδια και για τα φάρμακα για τα μάτια, τα οποία αντιμετωπίζουν τον ηλικιακό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και άλλες συνθήκες διαβρώσεως της όρασης, και η Κίνα θα μπορούσε μαζί να δώσει στο franchise Biosim μια ενίσχυση πωλήσεων. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες, οι Roche και Novartis κατέβαλαν συνολικά περίπου 2,94 δισ. Δολάρια στις πωλήσεις του Lucentis, καθώς το φάρμακο αυξήθηκε στις αγορές των δύο εταιρειών. Όσον αφορά την Eylea, οι πωλήσεις του φαρμάκου αυξήθηκαν κατά 12% στα 3,42 δισ. Δολάρια για την Regeneron στις ΗΠΑ και 15% στα 1,83 δισ. Ευρώ για τη Bayer σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Στην Κίνα, η Biogen ίσως χρειαστεί να επιταχύνει τα πράγματα λίγο.  Η Κίνα πιθανότατα αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων πωλήσεων του Humira ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εγκρίθηκε στην Κίνα το 2010, το Humira δεν έχει ακόμη εκφορτώσει τις εθνικές επιστροφές. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Bio-Thera, η μέση τιμή του συντάκτη στην Κίνα το 2018 ήταν 7.586 στερλίνες (1.087 δολαρίων ΗΠΑ) ανά μονάδα των 40mg / 0.8ml, η οποία θα ανερχόταν σε ετήσιο κόστος περίπου 200.000 CNY (28.660 δολάρια).

"Η υψηλή τιμή περιορίζει την προσβασιμότητά της", δήλωσε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα της Κίνας σε πόλεις - έναντι αγροτικών περιοχών - ήταν μόλις 39,000 CNY το 2018. Η εταιρεία σημείωσε ότι, μέχρι τον Μάιο, περίπου 15 κινεζικές επιχειρήσεις είχαν εισέλθει στην κλινική με τους Humira biosimilars. Οι άμεσοι ανταγωνιστές που έχουν υποβάλει αιτήσεις έγκρισης περιλαμβάνουν τις Innovent και Fosun Henlius - οι οποίες τον Φεβρουάριο υποστήριξαν την πρώτη βιοποικιλότητα της Κίνας σε αντίγραφο του Rituxan της Roche. Αναφερόμενος σε μια έκθεση Frost & Sullivan, η Bio-Thera εκτιμά ότι η αγορά Biira της Humira στην Κίνα θα μπορούσε να φτάσει τα 4.7 δισεκατομμύρια CNY (674 εκατομμύρια δολάρια) μέχρι το 2023.

Pin It

Cook name small